Karta o kojoj priča ceo svet: Zašto je uznemirila muslimane?

Profesor sa Instituta za islamsko versko obrazovanje na bečkom Univerzitetu Ednan Aslan razradio je interaktivnu "kartu islama".

Izvor: B92

Subota, 19.06.2021.

14:00

Karta o kojoj priča ceo svet: Zašto je uznemirila muslimane?
Foto: EPA-EFE/ SHAHZAIB AKBER

Karta šematski prikazuje nazive i lokacije džamija i organizacija u Austriji.

On se nakon toga suočio sa oštrim kritikama.

Kako je rekao u intervjuu za agenciju SNA, nije jasno zašto se odjednom digla prašina zbog toga.

Krajem maja ministarka Austrije za pitanja integracije Suzana Rab predstavila je interaktivnu "kartu islama" koja šematski prikazuje nazive i lokacije džamija, kao i udruženja i zvaničnika koji su povezani sa njima. Projekat, koji je objavio Institut islamskih bogoslovskih istraživanja i islamskog verskog obrazovanja Univerziteta u Beču, kritikovan je i proglašen kao diskriminišući, a pokrenuo je žustre diskusije u prestonici Austrije.

"Kritika je bila uobičajena pojava. Kritika nas prati od momenta pokretanja našeg istraživanja.... Kritike, pretnje i uvrede prate naš rad kao nešto što se podrazumeva. Ali to je burna reakcija iz celog sveta – iz Pakistana, Turske, Indije, Indonezije. To nisam očekivao, jer je sajt već bio poznat. Zašto se podigla takva prašina oko sajta koji postoji od 2012. godine, naravno, nije jasno", ističe Aslan.

Kako kaže, potpuno je moguće da politika instrumentalizuje naučni proizvod.

"To ne možemo da isključimo. Takva reakcija na našu kartu nadahnjuje takve diktatore kako u Turskoj, tako i u drugim delovima islamskog sveta. Ali ja prosto ne mogu da krivim te kolege, jer diktatori prosto zloupotrebljavaju njihove proizvode", objašnjava Aslan.

On dodaje da glavna kritika dolazi iz islamskog sveta, tamo raste antizapadno raspoloženje.

"Šta god da se dogodi na Zapadu, to se doživljava kao rat protiv islama. To znači da mnoge muslimanske organizacije doprinose tome da se odnosi prema muslimanima u Evropi u islamskom svetu doživljavaju kao neprijateljski".

"U ovom slučaju Turska i Pakistan, Indonezija i mnoge druge zemlje instrumentalizuju 'kartu islama' samo zato što uz pomoć nje traže potvrdu da se Zapad bori, kriminalizuje, diskriminiše muslimane. To znači da reakcija u islamskog svetu ima malo šta zajedničko sa mojom kartom u pogledu sadržaja, a preće biti da je povezana sa osnovnim stavom da Zapad ne želi muslimane, da se Zapad bori protiv muslimana, da je Zapad protiv džamija i hidžaba". On kaže da su muslimani sastavni deo ovog društva i, naravno, predstavljaju i brojne mogućnosti i probleme.

"Mene zanima da pokažem tu raznolikost kako bi muslimani u određenom stepenu postali primetni. Muslimani žele da njihove marame budu vidljive, minareti njihovih džamija. Oni žele da se primećuju njihova halal pravila. Oni žele da se obrati pažnja na njihove škole i vrtiće.. I ja želim da pokažem taj razvoj na karti".

Dodaje da se trudi da sa druge strane ukaže na određene opasnosti.

"Te smernice su korisne prvenstveno za muslimane. Ako muslimani uspeju da se distanciraju od tih radikalnih promena u islamu, čeka ih bolja budućnost u Evropi. Muslimaniće izvući korist iz te mape u dugoročnoj perspektivi, ubeđen sam u to".

Ističe da se termin "politički islam" se ne sreće na karti.

"Uopšte nisam radio sa tim terminom. Postoji termin 'islamista'. Ali to je prosto prevod sa turskog ili arapskog jezika, jer se organizacije same vide kao takve. To znači da nisam ja izmislio taj termin, nego sam uzeo njihov opis. Zbog toga zaista ne razumem zašto tako mnogo ljudi govori o političkom islamu koga nema na mojoj karti".

Kaže da kritičari prosto ne kritikuju sadržaj te karte, nego brane svoj, delimično ideološki stav.

"Oniće prosto nastaviti da je kritikuju. Pritom, ne smatram da su diskusije nešto loše. Mićemo se razvijati zahvaljujući njima", zaključio je profesor sa Instituta za islamsko versko obrazovanje na bečkom Univerzitetu Ednan Aslan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: