Kina zauzela stranu

Peking -- Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji predsedavao je sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) o situaciji u Izraelu i Palestini.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/ JASON SZENES
EPA/ JASON SZENES

Pojavio se snimak: Bačena bomba koja je zabranjena i od koje se topi ljudsko meso VIDEO

UŽIVO Oglasile se sirene, sravnjena zgrada; "Ovo je četvrti rat" FOTO/VIDEO

On je ukazao da međunarodna zajednica mora hitno da deluje kako bi sprečila pogoršanje situacije, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

Vang Ji je rekao na virtuelnom sastanku SB da je eskalirajući sukob između Izraela i Palestine prouzrokovao veliki broj žrtava, uključujući pogibije žena i dece, a da je situacija izuzetno kritična i teška.

"Kao odgovor na trenutne tenzije, Kina zagovara prekid vatre kao trenutni prioritet. Najoštrije osuđuje nasilna dela protiv civila i još jednom poziva obe strane u sukobu da odmah zaustave vojne i neprijateljske akcije. Izrael mora posebno da bude uzdržan", kazao je Vang.

On je istakao da je humanitarna pomoć hitno potrebna.

"Međunarodna podrška je obaveza. Savet bezbednosti mora preduzeti efikasne mere u vezi s palestinsko-izraelskim sukobom, ponoviti čvrstu podršku 'rešenju dve države' i smiriti situaciju", istakao je Vang.

"Pozivamo Sjedinjene Države da preuzmu odgovarajuće odgovornosti, zauzmu pravičan stav i podrže Savet bezbednosti u obavljanju njegove dužnosti u ublažavanju tenzija, ponovnoj izgradnji poverenja i rešavanju situacije, rekao je on dodajući da je "rešenje dve države krajnji izlaz".

On je rekao da je "rešenje dve države" krajnji izlaz i da Kina podržava obnavljanje mirovnih pregovora između Palestine i Izraela što je pre moguće na putu do tog rešenja i "uspostavljanja potpuno suverene i nezavisne države Palestine zasnovane na granici 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu