Nemački ministar: Još je krhko

Brisel -- Nemački ministar za Evropu Mihael Rot izjavio da je "situacija na Zapadnom Balkanu i dalje krhka".

Izvor: Beta
Podeli
Depositphotos/ Steve_Allen
Depositphotos/ Steve_Allen

Rot je pred početak zasedanja šefova diplomatija zemalja članica EU naglasio da su "mir, napredak, stabilnost, vladavina zakona od životne važnosti za sve nas u Evropskoj uniji".

Juče su šefovi diplomatija EU održali političku raspravu o Zapadnom Balkanu i poručili da taj region ima poseban geopolitički značaj za Uniju.

Državna sekretarka Portugalije, predsedavajuće EU, Ana Paula Zakarijas je istakla da ministri EU danas razmatraju proces proširivanja i sprovodjenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s partnerima na Zapadnom Balkanu.

Hrvatska državna sekretarka za Evropu Andreja Metelko-Zgombić je izjavila da se "Hrvatska dosledno zalaže za jasnu evropsku perspektivu i ubedljivu politiku proširivanja za svih šest zemalja Zapadnog Balkana".

"Ali tamošnje vlasti moraju uraditi ono što je do njih u pogledu demokratskih reformi, ljudskih prava i vladavine zakona", rekla je Metelko-Zgombić.

Nemački ministar Rot je podvukao da Evropska unija mora održati svoja obećanja. "Mi moramo udahnuti život svojim opredeljenjima", rekao je on, napomenuvši da su "i Albanija i Severna Makedonija uradile što je trebalo i zato Evropska unija mora uraditi ono što je na njoj i to upravo sada".

"EU treba da što pre počne pregovore o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom i nadam se da će bilateralni problemi moći da se reše na bilateralnom nivou, a ne na nivou Unije", rekao je nemački ministar.

"Tu je posebna odgovornost evropske dvadesetsedmorice, a EU i Nemačka su spremne da učine sve što je moguće u tom pogledu", zaključio je Rot.

Ministri inostranih poslova EU danas pripremaju vanredni samit Unije 24. i 25. maja. Posebna pažnja će biti posvećena suzbijanju pandemije korona virusa i predstojećoj Konferenciji o budućnosti EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu