Najsmrtonosnija akcija policije - ubijeno 29 osoba

Brazilska policija potvrdila je dvadesetdevetu smrt žrtve akcije u faveli Žakarezinju u severnom delu Rio de Žaneira.

Izvor: ODIA

Subota, 08.05.2021.

21:08

Najsmrtonosnija akcija policije - ubijeno 29 osoba
Foto: Profimedia

Ova kontroverzna akcija postala najsmrtonosnija na dugoj listi krvavih pohoda brazilskih snaga bezbednosti, javlja dnevnik Odio.

Još uvek, međutim, nije jasno da li je 29. žrtva preminula u bolnici ili je telo pronađeno na obodima favele.

Upad specijalaca u Žakarezinjo podigao je tenzije među stanovnicima favela u brazilskom gradu, koji su u prethodna 24 časa pokrenuli seriju protesta sličnih onima kojima su Afroamerikanci protestovali zbog ubistva Džordža Flojda u Americi.

Brazilska policija, tvrdi da su svi ubijeni bili pripadnici bandi iz te favele, osim policijskog inspektora, koji je ubijen pošto mu je ispaljen metak u glavu.
Foto: Profimedia
Tela ubijenih još nisu predata porodicama, pošto nisu završene obdukcije. Uporedo sa protestima stanovnika favela, bande koje suštinski kontrolišu ta naselja, prisilile su stanovništvo na dan žalosti.

Ministar unutrašnjih poslova Edson Fančin zatražio je istragu povodom ovog događaja, ocenjujući da se na osnovu snimaka "može pretpostaviti da je bilo bezrazložnog ubijanja".
Foto: Profimedia
Nezavisnu istragu zatražile su i Ujedinjene nacije, kao i nekoliko organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Žarezinjo važi za uporište organizacije poznate pod nazivom "Komandu Vermelju" ili "Crvena komanda", koju su tokom vladavine vojne diktature osnovali progonjeni levičari i drugi osuđenici.

Vremenom, ova organizacija je izgubila političku pozadinu i postala najobičnija banda koja se bavi švercom droge. Pre tri godina, ova organizacija je napala vojnu bazu u Boliviji odakle je ukradena ozbiljna količina naoružanja.

Još uvek nije sasvim jasno zbog čega je policija upala u ovu favelu, pošto je su ovakve akcije zabranjene odlukom ministra Edsona Fačina iz juna prošle godine, kojom je, zbog pandemije koronavirusa, stavljen moratorijum na ovakve operacije u favelama.

Brazilski mediji tvrde da je u prethodnom periodu smanjen broj ubistava i pucnjava u najvećem gradu Brazila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: