Borelj: Srbija u spoljnoj politici da deluje u skladu sa EU

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da se od Srbiije, očekuje da i na spoljnopolitičkom planu deluje tako da njena evropska perspektiva ne bude narušena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Despositphotos/jorisvo
Ilustracija: Despositphotos/jorisvo

"U tom kontekstu, bilo kakvi diplomatski koraci koji se protive zajedničkom stavu EU o Jerusalimu predstavljaju ozbiljnu zabrinutost i žaljenje", naglašava Borelj.

U odgovoru na poslaničko pitanje o mogućim posledicama uticaja dosadašnje politika SAD na procese pristupanja zemlja Zapadnog Balkan i konkretnim posledicama koje mogu proizaći iz Vašingtonskog sporazuma, Borelj je odgovorio da se od Srbije očekuje da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU.

"Srbija već pregovara o pristupanju EU i očekuje se da će svoje politike prema trećim zemljama progresivno uskladiti sa politikama i stavovima koje je usvojila EU - tačku koju smo više puta podvlačili u našem redovnom dijalogu sa Beogradom", rekao je šef diplomatije EU.

Iz EU poručuju da od nove adminsitracije u Vašingtonu očekuju ”bolju i usklađeniju” saradnju po mnogim međunarodnim pitanjima, od Irana, Rusije, Kine do Turske.

Očekuje se i ”bolja komunikacija i saradnja” kada je reč o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

Analitičari navode da će se u okvirima obnavljanja strateškog partnerstva, ali i novih politika nastupajuće administracije u Vašingtonu, razmotriti i delovi Vašingtonskog sporazuma i njihova primena.

"Nova američka adminsitracija neće odbacivati delove sporazuma koji se pokažu kao funkcionlni i svrsishodni", navodi za Tanjug Džonatan Kac iz nemačkog Maršalovog fonda.

Istovremeno, šef diplomatije EU, Žosep Borelj, naglašava da Beograd i Priština nakon Vašingtona u Briselu nastavljaju rad na međusobnom sveobuhvatnom sporazumu u skladu sa EU tekovinama i međunarodnim pravom.

Za razliku od neslaganja oko spoljnopolitičkog pitanja u vezi sa Izraelom, iz EU poručuju da pozdravljaju deo Vašingtonskohg sporazuma koji se odnosi na ekonomski razvoj Beograda i Prištine i regiona u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu