Kurti: Sporazum je neprimenjiv

Priština -- Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti smatra da je sporazum Vašingtona sa Srbijom neprimenjiv i da ni tada kada je potpisan nije bio predviđen za sprovođenje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On je rekao da su preovlađujući kontekst tog sporazuma predsednički izbori u SAD i da obaveze koje su potpisale dve strane nemaju mnogo veze sa Albancima i Srbima.

Kurti je rekao da mu Vašingtonski sporazum liči na sastavljan tekst u kojem je, kako je naveo, onaj ko je napisao tražio od svih u sobi da napomenu šta su zaboravili, preneo je sinoć Kosovo onlajn.

"A onda su se odlučili za sve te stvari, kao što su 5G, Hezbolah, Srpska pravoslavna crkve, preseljenje ambasada iz Tel Aviva u Jerusalim, priznanje Izraela za Kosovo, nestale osobe, raseljena lica i izbeglice, autoputevi, železnice, jezero Gazivode. obustavu potrage za priznanjem i članstvom u međunarodnim organizacijama, priznavanje diploma koje su već potpisane u Briselu, takozvani mini-šengen, Američka banka za razvoj u Beogradu", naveo je Kurti.

Zato je, dodao je, njegov utisak da nije postojala namera da se sporazum primeni, kao i da on i nije predviđen za sprovođenje.

Pored toga, Kurti je rekao da jednogodišnji moratorijum na članstvo u međunarodnim organizacijama šteti Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu