Amerika se sprema za masovne nerede?

Nadležni za obezbeđivanje predsedničkih izbora u Americi 3. novembra ovih dana preduzimaju i dodatne mere, jer je posle izbora moguće i nasilje.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2020.

11:39

Amerika se sprema za masovne nerede?
Tanjug/AP Photo/Wason Wanichakorn

Upozorenja stižu od zvaničnika saveznih država koji tvrde da bi strana kampanja širenja dezinformacija mogla da bude uzrok niza problema, od manjih do ozbiljnijih nemira, piše Glas Amerike.

"Rezultati izbora, brojanje glasova i ponovno brojanje može da uzrokuje proteste, a ponegde i pokušaje da se zauzmu biračka mesta", rekli su u Odeljenju za unutrašnju bezbednost u Nju Džersiju.

Kako se ocenjuje, građanski nemiri bi mogli da dovedu do nereda, nasilju i žrtava, a u kombinaciji sa izbornom nesigurnošću, mogli bi da budu uzrok za sukobe različitih grupa demonstranata koji osporavaju rezultate izbora.

Takva upozorenja se ne uzimaju olako, s obzirom na to da je FBI otkrio da grupa muškaraca pravi plan otmice guvernerke Mičigena Grečen Vitmer.

Zvaničnici u Mičigenu kažu da će preduzeti dodatne mere opreza u narednim danima, pred izbore.

Planirano je i kidnapovanje demokratskog guvernera Virdžinije Ralfa Nortama.

Takođe, pojavio se snimak protesta održanog krajem septembra, ispred glasačkog mesta u predgrađu Vašingtona, Ferfaksu u Virdžiniji.

Snimak prikazuje pristalice Donalda Trampa kako se približavaju biračkom mestu sa zastavama i transparentima za reizbor Trampa.

Policijski izveštaji su pokazali da Trampove pristalice nisu blokirale prilaz biračkom mestu, ali su građani rekli policiji da su se osećali zastrašeno.

Zvaničnici zaduženi za izbore brinu da ovi izbori neće proći mirno. "To je nešto oko čega brinemo", rekao je Majkl Mur, zadužen za bezbednost informacija u okrugu Marikopa u Arizoni.

Policija u Ferfaksu se nije oglasila u vezi sa incidentom, ali je rekla da sarađuje sa policijom u Vašingtonu, koja planira da pojača patrole oko glasačkih mesta na dan izbora.

Ipak, nije reč samo o danu izbora 3.novembru. Zvaničnici u Nju Džersiju upozoravaju da se šanse da nešto krene naopako povećavaju kako se bude prolongiralo proglašenje konačnih rezultata.

U jednom takvom scenariju, prema kojem bi se na rezutate čekalo mesecima, bezbednosna procena kaže da bi neke države mogle da budu destinacija za "različite grupe koje žele nasilne proteste, koji mogu da rezultiraju ozbiljnim i smrtonosnim sukobima demonstranata i intervencijom policije".

Zvaničnici poručuju da neće biti nespremni, ali se postavlja pitanje da li su državni i lokalni, pa i federalni zvaničnici dobro promislili o potencijalnom nasilju oko izbora.

Proteklih godina, fokus je bio na virtuelnim pretnjama i stranom uticaju, a ovoga puta se ne govori mnogo javno o potencijalnom nasilju.

"Teško je reći", rekao je direktor FBI Kristofer Vrej. "U toku je širenje nemira i sukoba po zemlji, a to može da dovede do nasilja i kriminalne aktivnosti", rekao je Vrej komentarišući proteste u određenim gradovima u SAD.

Zvaničnik FBI je rekao za Glas Amerike da će pripreme za izbore uzeti u obzir trenutnu situaciju u zemlji i da su "ekstenzivne".

Uz bezbednosne pripreme, zvaničnici kažu da je važno i javnost pravovremeno obavestiti o rezultatima, koji će sigurno kasniti zbog glasova pristiglih poštom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: