Janša osudio mešanje EU u Mađarskoj

Slovenački premijer kritikovao je poziv Evropskog parlamenta da se na Evropskom savetu utvrdi da li u Mađarskoj postoji opasnost od kršenja vladine prava.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

10:51

Janša osudio mešanje EU u Mađarskoj
EPA/FRANCISCO SECO / POOL

Slovenački premijer je dodao da Evropski savet u kome su lideri svih članica to "nikad" neće dozvoliti, prenela je Hina.

"Vladavina prava je temelj EU-a i nijedna država ne može biti članica ako to ne priznaje. Ne poznajem nijednu članicu koja se tog načela odriče. Ali, da neko pokušava ugurati u vladavinu prava svoj pogled na to kako neke marginalne grupe treba da budu privilegovane ili u taj pojam uvede dvostruki kriterijum, pa se u jednoj državi toleriše postojanje političkih zatvorenika, a kod druge se izražava protivljenje sasvim logičnim reformama u pravosuđu - e to neće proći", rekao je Janša za televiziju Nova24.tv.

Što se tiče glasanja u Evropskom parlamentu koji je pozvao članice EU da se na Evropskom savetu izjasne o mogućem kršenju vladavine prava u Mađarskoj, kada je zahtev podržala većina od 448, dok je 197 bilo protiv i 48 suzdržanih, Janša je rekao da je to u EP, koji je sastavljen od mnogo političkih grupa i različitih interesa, moguće jer se od slučaja do slučaja sklapaju većine na osnovu "kalkulacija i političke trgovine".

"No, s načelom vladavine prava je gotovo kad se o tome politički odlučuje. Evropski parlament je političko telo, sastavljeno je od političkih grupa. Ako se tako budu donosile odluke šta je vladavina prava u jednoj ili drugoj državi, to bi bio put prema ubrzanom raspadu Evropske unije", ocenio je Janša.

Dodao je da je ono što se u vezi s tim slučajem dešava "u briselskom mehuriću" apsurdno, te da ukazuje da oni koji tako razmišljaju nisu svesni šta su u ovom trenutku pravi problemi Evropske unije.

Lidera Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janšu opozicija levog centra optužuje da je pod uticajem mađarskog premijera Viktora Orbana i da je spoljnu politiku Slovenije udaljio od francusko-nemačke osovine, tzv. "jezgra Evrope" i evropskih liberalnih demokratija u starim članicama-osnivačima EU, što on odbacuje.

"Što se tiče centralne Evrope ili Višegradske četvorke, danas je to s obzirom na realnu situaciju u mnogo čemu baš evropsko jezgro. Ako neko misli da je jezgro Evrope u Molenbiku usred Brisela, onda neka ide tamo, pa će videti da li je tu Evropa ili nešto drugo", rekao je Janša koga s mađarskim premijerom uz političko prijateljstvo veže i sličan pogled na problem migracija iz pretežno islamskih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: