Orban: U Mađarskoj je bolesna demokratija

Budimpeštaž -- Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je ostavku potpredsednice Evropske komisije Vere Jurove zbog njenih "pogrdnih javnih izjava" o demokratiji u Mađarskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Belish
Foto: Depositphotos/Belish

Mađarski premijer je u više prilika kritikovan od strane lidera EU zbog svojih odluka da se pravosuđe, mediji i akademska zajednica stave pod neposredniju kontrolu države, prenosi Rojters.

U evropskim krugovima Orbanu se zamera to što se zalaže za nacionalnu državu etničke većine na štetu opšteprihvaćenih demokratskih pravila u savremenim građanskim društvima, ali Orban je u prošlonedeljnom intervjuu Rojtersu odbacio te optužbe.

"Prema rečima potpredsednice Jurove, u Mađarskoj je izgrađena "bolesna demokratija", napisao je Orban u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lajen.

Mađarski premijer je sebe najčešće opisivao kao zaštitnika mađarskog nacionalnog ponosa i državnog suvereniteta Mađarske koji je ugrožen, kako on smatra, čak i od briselske birokratije.

Mađarska ekonomija nije se snašla tokom pandemije korona virusa i beleži pad od 13,6 odsto u drugom kvartalu ove godine - najveći u centralnoj Evropi, i stopu inflacije nezabeleženu u poslednjih 8 godina, pa su zbog toga ugroženi i Orbanovi izgledi da ponovo pobedi na parlamentarnim izborima zakazanim za prvu polovinu 2022. godine.

Osim toga, Nemačka koja trenutno predsedava EU predložila je da se pristup evropskim fondovima za oporavak od posledica pandemije uslovi poštovanjem vladavine prava, a Mađarska i Poljska su pod istragom evropskih institucija jer su zanemarile princip nezavisnosti pravosuđa, medija i ne-vladinog sektora.

strana 1 od 604 idi na stranu