"Iz bunta": Roditelji u Zagrebu izvukli iz razreda decu koja su prisilno sedela na veronauci

Roditelji učenika šestog razreda, koji ne pohađaju veronauku, u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Meštrovića jutros su, u znak bunta, izveli decu iz škole.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2020.

21:12

Oni su to dogovoru uradili tokom trajanja časa veronauke.

Reakcija je usledila nakon što su deca morala prisilno sedeti na veronauci, koji je po rasporedu u toj osnovnoj školi četvrti školski čas, a deca nakon toga imaju još dva školska časa.

Majka jednog od učenika objasnila je za zašto su ona i drugi roditelji danas izvukli decu sa veronauke:

"Sada smo to napravili iz bunta, kao gest. No nije poenta da mi trošimo svoje radno vreme i vodimo decu van škole, nego da škola zbrine učenike koji ne slušaju veronauku”, rekla je mama jednog od šestaka koji ne pohađa veronauku. Dodala je kako su decu kasnije vratili u školu na peti i šesti čas.

Ona je ispričala kako u razredu njenog sina četvrtina učenika od njih 28 ne ide na veronauku i da je ove školske godine pitanje veronauke usred rasporeda “rešeno” na stigmatizirajuć i diskriminatorski način. Naime, prvoga dana nastave učenici su od razrednog dobili uputvstvo.

“Dobili su usmeno uputsvo da oni koji ga ne pohađaju, za vreme veronauke moraju ostati u razredu i da sednu u zadnji red i stave slušalice”, prepričala je mam.

Tokom proteklih godina, dodaje, deca su u školi bila zbrinuta ako je veronauka bila usred rasporeda.

“Otpratili bi ih u biblioteku, tamo su mogli pisati domaći, prošetati i nije bilo nikakvog problema. Oni moraju zbrinuti decu, a sada to neće zbog korone, koja im je izgovor za kršenje prava”, govori ova mama. Svejedno joj je, kaže, hoće li ih pustiti u biblioteku ili na igralište, “hoće li im organizovati etiku ili nešto tome slično, ali nije u redu da ih zadržavaju u prostoriji i kažu im da stave slušalice”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: