Lukašenko smekšao - oslobodio 32 "ruska borca"

Moskva -- Ruske vlasti saopštile su večeras da je Belorusija oslobodila i vratila u zemlju 32 ruska državljanina.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/TATYANA ZENKOVICH
EPA/TATYANA ZENKOVICH

Njih je Minsk uhapsio i optužio da su plaćenici zaduženi da destabilizuju zemlju pred predsedničke izbore održane 9. avgusta.

"Grupa od 32 ruska državljana, koja je bila uhapšena u Belorusiji, prešla je granicu i nalazi se u Rusiji", saopštila je kancelarija ruskog glavnog tužioca.

Rusija je početkom avgusta Belorusiji uputila zahtev za njihovo oslobađanje i vraćanje u zemlju.

Beloruske vlasti saopštile su 29. jula da su uhapsile 32 "ruska borca" privatne oružane grupe Vagner, poznate kao bliske Kremlju, jer su osumnjičeni za "destabilizaciju" zemlje pred predsedničke izbore.

Tamošnji mediji tada su preneli da su hapšenja sprovedena posle saznanja da je u Belorusiju stigla grupa od "200 boraca u cilju da destabilizuje situaciju tokom predizborne kampanje".

Odnosi Rusije i Belorusije tradicionalno su dobri ali se periodično javljaju napetosti posebno zbog pitanja energetike. Međutim, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poslednjih meseci optužuje Moskvu da želi njegovu zemlju da pretvori u vazala i da manipuliše predsedničkim izborima.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Lukašenku pobedu na predsedničkim izborima, uprkos optužbama o izbornoj prevari i protestima koji su usledili i završavali se nasiljem.

strana 1 od 580 idi na stranu