Spor Grčke i Turske na Mediteranu - sad se uplela još jedna država, pojačava vojnu prisutnost

Francuska će pojačati svoju vojnu prisutnost na istočnom Sredozemlju, najavio je u sredu francuski predsednik Emanuel Makron.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA/ LUDOVIC MARIN / POOL
Ilustracija: EPA/ LUDOVIC MARIN / POOL

On je pozvao Tursku da zaustavi istraživanje nafte i gasa u spornim vodama, zbog kojeg se pojačala napetost u odnosima s Grčkom.

Francuski predsednik je u razgovoru s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom izrazio zabrinutost zbog "unilateralnog" istraživanja, saopštila je Jelisejska palata, dodavši kako ono mora prestati kako bi se omogućio dijalog između te dve članice NATO, javlja "Hina" a prenosi"Avaz".

Francuska će "privremeno pojačati" svoju vojnu prisutnost na istočnom Mediteranu, dodaje se u saopštenju, "kako bi pratila situaciju u regiji i pokazala svoju odlučnost da se poštuje međunarodno pravo".

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a tenzije su narasle u ponedeljak kad je Ankara poslala istraživački brod u sporni deo Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova, dan nakon što je Grčka potpisala sporazum s Egiptom.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovaraće o tom pitanju na vanrednom sastanku u petak. Grčki ministar će se istoga dana zbog toga u Beču susresti s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

strana 1 od 580 idi na stranu