Kon: Očekujemo nagli pad virusa; Nestorović: Šalio sam se o koronavirusu, da spustim tenziju

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je Srbija sada u maksimumu što se tiče dejstva koronavirusa i da bi trebalo naglije da pada dejstvo virusa.

Izvor: B92

Subota, 11.04.2020.

10:14

Kon: Očekujemo nagli pad virusa; Nestorović: Šalio sam se o koronavirusu, da spustim tenziju
Foto: Printskrin/ TV Prva

On je u emisiji Prva tema na televiziji Prva rekao je da je uobičajeno za našu zemlju da od 6 do 8 nedelja traje dejstvo respiratorne infekcije.

"Ovaj virus em je nov, pa ne znamo kojom će se brzinom prenositi. Saznali smo u međuvremenu puno toga, a suština je u tome. Očekujemo da smo najmanje na mesec dana razvukli taj proces", kazao je Kon.

"Normalno da postoji opasnost da se to preokrene, ako virus uđe u neku osetljivu populaciju", pojasnio je on.

Kako je rekao Kon, o prenošenju virusa postoji informacija da se on prenosi bliskim kontaktom.

"Može direktno da se prenese ako je nešto kontaminirano, pa se unese. Korišćenje toaleta i tako dalje ne dominira, ali teoretski je prhvatljivo", rekao je Kon.

Kon je kazao da su od koronavirusa sada najzaštićeniji u populaciji ni koji su radili, a ostali su nezaštićeni deca i stariji.

"Naša greška je što smo dočekali pandemiju bez rezervne zaštitne opreme, bez obnovljenih akcionih planova za svaku ustanovu", rekao je Kon.

Na pitanje da li je realno da se škole otvore 1. juna, Kon je rekao da će se o tome raspravlajti.

"To ćemo sigurno raspravljati, ali najkasnija mera će biti vrćanje u škole", rekao je on.

On je rekao da skidanje vanrednog stanja ne znači i otkazivanje epidemije koja je proglašena u Srbiji.

"Skidanje vanrednog stanja je jedna stvar, a odjava epidemije je druga stvar. Moj lični predlog je da se vidi dve nedelje, pa dalje da se vidi", pojasnio je Kon.

Spisateljica i profesorka FDU Biljana Srbljanović rekla je da je dosta "jeftino prošla" što se tiče lečenja od koronavirusa, te da je posle tri nedelje mogla da kaže da je velika opasnost prošla.

"Više sam sa ljutnjom objavila taj prvi post. Bila sam ljuta na ceo svet, jer kad se pojavila epidemija u Italiji, ja sam je shvatila ozbiljno. Srećom nisam prihvatila preporuku doktora Nestorovića", rekla je Srbljanovićeva.

Srbljanovićeva je rekla da je sticajem okolnosti počela da nosi rukavice i masku odmah nakon prvog slućaja u Vojvodini.

"Ja sam sa Mrđanom Bajićem, velikim umetnikom, išla u sredu u Novi Sad da izrađujemo spomenik Zoranu Đinđiću", kazala je ona o načinu kako se zarazila.

"Stali smo na benzinskoj pumpi, ja sam kupila flašu vode, dala sam njemu da mi je otvori. On je golom rukom otvorio čep i dao mi flašu. On je nakon toga dobio teperaturu, ali mu je lekar rekao da to nije to", kazala je ona.

Pojasnila je da se odmah dan nakon toga izolovala u svojoj kući, a da je njen prijatelj već sledeći čevtrtak završio u bolnici u jako teškom stanju.

"Desilo se da ne znam malo gde se nalazim, teško dišem, imam temperaturu i malu pogubljenost", pojasnila je ona.

"Šalio sam se o koronavirusu, da spustim tenziju"

Foto: Printscreen/TV Prva
Prof.dr Branimir Nestorović je rekao da je ideja njegove izjave o koronavirusu da je "smešan" bila da se ljudi relaksiraju.

"To je bila šala koja je trebalo da spusti tenziju. Gledajući iz ove perspektive mislim da smo se super pripremili", kazao je on i izvinio se zbog toga što su se neki uvredili.

Nestorović je kazao da su novi podaci o virusu pokazali da on utiče na mozak, tačnije na koncentraciju.

"Prvi virus je ipak iz Vuhana", rekao je Nestorović na pitanje da li je možda virus veštački izazvan u Kini.

Nestorović je rekao da postoje četiri mogućnosti kada se neko zarazi koronavirusom.

"Prva je da vam se ništa ne desi, druga je da imate blage simptome boesti. Jedan broj ima zapaljenje pluća i tako se leči. To uglavnom bude dobro. Jedan procenat od njih ima ono što zovemo težak akutni respiratorni sindrom", rekao je on.

"Slepi miševi su prirodni rezervoari koronavirusa"

Foto: Printscreen/TV Prva
Prof.dr Tanja Jovanović rekla je da su prirodni rezervoari koronavirusa slepi miševi te da je on sa te životinje prešao najverovatnije na jednog ljuskara.

"Posle adaptacije virus je nastavio dalje da se razmnožava i mutira", pojasnila je ona.

Kako je dodala, virus se spušta do pluća u kojima su ćelije koje koronavirus koristi.

Večeras na Prvoj televiziji od 21 sat sa svojim gostima o najaktuelnijim informacijama o koronavirusu razgovarala je urednica i voditeljka Jovana Joksimović.

Koja su nova saznanja o korona virusu? Koje metode testiranja, ranog otkrivanja i lečenja se koriste? Da li smo sigurni u način prenošenja... Samo su neka pitanja o kojima će u emisiji razgovarati.

Gosti večerašnje Prve teme bili su prof.dr Tanja Jovanović, virusolog i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; prof.dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog, prim.dr Predrag Kon, epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje, kao i Biljana Srbljanović, spisateljica i profesorka FDU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: