Sve brže se širi: Više od pola miliona ljudi zaraženo koronavirusom

Broj zaraženih koronavirusom u svetu premašio je 500.000, pokazuju najnoviji statistički podaci.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Kelly Barnes
Ilustracija: EPA-EFE/ Kelly Barnes

Za samo dva dana broj zaraženih porastao je za 100.000.

Od početka epidemije koronavirusa do danas širom planete registrovano je više od pola miliona inficiranih, dok je broj preminulih dostigao 22.339.

Kako pokazuju podaci na sajtu Wordlometers, u svetu je trenutno 503.072 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od tog broja, navodi se da se u kritičnom ili ozbiljnom stanju nalazi pet procenata, odnosno čak 18.171 pacijent.

Kod većine, tačnije 341.335, stanje bolesti se vodi kao blago.

Istovremeno, broj onih koji su se do sada oporavili od infekcije koronavirusom je 121.227.

To znači da je od ukupnog broja "zatvorenih" slučajeva zaraze 84 procenta izlečeno, dok je preminulo 16 odsto obolelih.

Crni dani već u Evropi, SAD sledeća žrtva?

Iako je epidemija počela i Kini i dugo se činilo da će ta zemlja biti najpogođenija njom, ubrzo se situacija drastično promenila. Kina, ali i Južna Koreja, u kojoj je zaraza takođe naglo buknula, uspele su da je stave pod kontrolu, pa obe zemlje sada beleže "tek" pokoju desetinu novih slučajeva dnevno.

Foto: Depositphotos/kornienkoalex
Foto: Depositphotos/kornienkoalex

Iz Kine čak stižu izveštaji da su gotovo svi novooboleli pristigli iz inostranstva, dok lokalnog širenja koronavirusa gotovo da uopšte nema.

Sa druge strane, koronavirus je izazvao tragediju, najpre u Italiji, a nakon toga i u Španiji.

Italija će tako gotovo premašila Kinu po ukupnom broju slučajeva, jer ih je registrovano preko 80.000, dok je broj preminulih već iznad ogromnih 8000.

Ni u Španiji situacija nije mnogo bolja. Broj zaraženih je oko 56.000, sa tendencijom ubrzanog rasta, dok je već sad više od 4.000 stradalih u toj zemlji na Pirinejskom poluostrvu.

Veliki broj zaraženih beleži se i u drugim najrazvijenijim zemljama Evrope - Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Britaniji...

Crna statistika preti i Americi. Broj slučajeva već je na oko 75.000, uz više od hiljadu mrtvih. Stručnjaci strahuju da bi SAD mogle da postanu novo žarište koronavirusa i da će ovi brojevi višestuko porasti u narednom periodu.

Kada je situacija u regionu u pitanju - Rumunija ima više od 1.000 zaraženih, Slovenija preko 500 a tom broju bliži se i Hrvatska,

U Srbiji je trenutno 457 zaraženih i 7 preminulih, dok se iza nas po broju registovanih zaraženih nalaze Mađarska, Bugarska, BiH, Severna Makedonija, Albanija, Crna Gora. Na teritoriji Kosova i Metohije trenutno je 71 pacijent sa koronavirusom.

strana 1 od 523 idi na stranu