Prvi slučajevi koronavirusa u pojasu Gaze

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su dva stanovnika pojasa Gaze koji su se nedavno vratili iz Pakistana testirani pozitivno na koronavirus.

Izvor: B92

Nedelja, 22.03.2020.

11:46

Prvi slučajevi koronavirusa u pojasu Gaze
EPA-EFE/ MOHAMMED SABER

To su prvi slučajevi zaraze na toj palestinskoj teritoriji.

Pojava infekcije izazvala je zabrinutost jer je Gaza gusto naseljenja, a zdravstveni sistem je preopterećen zbog blokade Izraela i Egipta uvedene još 2007. godine i prekograničnih sukoba s izraelskom vojskom, te unutrašnjih palestinskih podela.

Stotine stanovnika Gaze vratilo se kući u poslednje dve nedelje, a samo 92 je testirano na novi virus. Gaza je uveliko bila odsečena od sveta zbog oštrih restrikcija Izraela i Egipta uvedenih kada je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu. Neka ograničenja na putovanja za dva miliona stanovnika pojasa koji žive na teritoriji od 390 kvadratnih kilometara su ukinuta u poslednje dve godine, ali su granice nedavno ponovo zatvorene dok okolne zemlje nastoje da zaustave širenje zaraze. Dvoje zaraženih je prebačeno u bolnicu u Rafi na jugu pojasa Gaze, a još više od 1.270 ljudi je u karantinu u drugim bolnicama, hotelima i školama posle dolaska u Gazu iz Egipta i preko Izraela. U subotu je Hamas zatvorio sale za venčanja i zabranio pijace na ulicama. Na palestinskim teritorijama nije bilo smrtnih slučajeva od virusa. Na Zapadnoj obali otkriveno je 55 zaraženih, najviše u Vitlejemu, uključujući 17 koji su se oporavili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: