Ko je izuzet od privremene zabrane ulaska u Srbiju?

Od privremene zabrane ulaska u Srbiju izuzeti su vozači teretnjaka prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2020.

10:48

Ko je izuzet od privremene zabrane ulaska u Srbiju?
Foto: Tanjug/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Prema izmenjenoj odluci vlade o proglašenju bolesti covid19 izuzeti su i posade teretnih brodova i osoblje vozova, kao i kabinsko osoblje vazduhoplova.

U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju on se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije, objavljeno je u Službenom glasniku.

Odluka o zabrani se ne primenjuje ni na posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka.

U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Srbije ona se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Srbije u slučaju nizvodne plovidbe.

Takođe, izuzeto je osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima, kao i posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije.

Odluka se ne odnosi ni na lica koja su dobila dozvolu za ulazak u Srbiju i boravak ili tranzit kroz Srbiju od radnog tela Vlade Srbije koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, MUP-a i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radno telo vlade odrediće uslove i ograničenja tranzita odnosno boravka lica kojima je data dozvola za ulazak u Srbiju.

Od zabrane ulaska u zemlju izuzeti su i humanitarni konvoji pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata vlade.

Takođe, zabrana se ne odnosi na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji.

Inače, državljani Srbije i lica koji dolaze iz država odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske, Italije, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Domaćim državljanima i licima koja dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim korona virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

KORONAVIRUS I VANREDNO STANJE: Informator

U Srbiji je od danas na snazi odluka o uvođenju vanrednog stanja.

Ovo su MERE KOJE MORATE POŠTOVATI tokom trajanja vanrednog stanja. I Grad Beograd doneo je set mera tokom trajanja vanrednog stanja.

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, osim u izuzetnim slučajevima. Pročitajte ko može da uđe u Srbiju.

Mnogo je nepoznanica oko koronavirusa, ali je još više poluinformacija koje kruže internetom. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja pripremilo i odgovore na najvažnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

KOJI SU SIMPTOMI KORONAVIRUSA?

Koji su simptomi infekcije koronavirusom i kako iz prepoznati, kao i šta raditi sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom?

IMATE NEKE OD SIMPTOMA INFEKCIJE? NE IDITE SAMI KOD LEKARA!

Ministarstvo zdravlja savetuje sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija da ne idu u dom zdravlja ili bolnicu, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu na KONTAKT-TELEFONE.

ŠTA AKO...

Ministarstvo zdravlja objavilo je i set saveta i preporuka za kućnu izolaciju za sve one koji su možda bili izloženi koronavirusu, kao i za članove njihovih porodica. Evo kako se treba ponašati u tim slučajevima.

A KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Pitate se kako da se zaštitite od infekcije koronavirusom? Bapski lekovi neće pomoći, ali osnovna higijena može da bude od velike koristi. Pročitajte šta još treba da radite i kako da se ponašate da smanjite rizik po sebe i druge.

BUDITE U TOKU!

I, naravno, za sve najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji i svetu - pratite B92.net. Konferencije o novim podacima o koronavirusu u Srbiji možete pratiti svaki dan na našem sajtu i TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: