Erdogan: Ispitati glavnu stranku opozicije zbog veza s Gulenom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da treba ispitati glavnu opozicionu stranku zbog mogućih veza sa sveštenikom Fetulahom Gulenom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Murat Kula
EPA-EFE/Murat Kula

Gulen je optužen za organizovanje pokušaja državnog udara 2016.

Gulen živi u samoizgnanstvu u Pensilvaniji od 1999. godine, preneo je Rojters, dok su hiljade ljudi privedene, uhapšene ili otpuštene zbog veza sa njegovom mrežom.

Kemal Kiličdaroglu, lider vodeće opozicione republikanske Narodne partije, rekao je prošle sedmice da je Erdogan bio političko krilo Gulenove mreže, optužujući ga da je dozvolio hiljadama Gulenista da uđu u državne institucije.

Njegovi komentari izazvali su oštre reakcije Erdogana, koji je optužio Kiličdaroglua da je povezan sa Gulenovom mrežom, koju Ankara naziva FETO.

"Svako je mogao imati ulogu u rastu, jačanju i širenju FETO u Turskoj", rekao je Erdogan i dodao da su ga on i njegova stranka proglasili terorističkom organizacijom i vodili rat protiv njih.

"Borili smo se da uklonimo FETO elemente u institucijama i mislimo da još uvek nismo uspeli da u potpunosti eliminišemo ovu šemu", dodao je turski predsednik.

Prema njegovim rečima, država je svugde pratila FETO, ali je jasno da sedište CHP nije dovoljno ispitano.

strana 1 od 553 idi na stranu