"Šta Turska planira i kada obavesti NATO? Dobro nek razmisli"

Nakon što je eskalirala napetost u sirijskom gradu Idlibu, na testu je odnos Rusije i Turske, koje su se našle na suprotnim stranama. Ankara uvodi novog igrača.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed
Foto: Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

Taj novi igrač je - NATO.

S druge strane, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je Turskoj da razmisli dva puta pre nego što pozove NATO da se umeša u rešavanje situacije u sirijskom Idlibu

Ona je to izjavila odgovarajući na pitanje šta misli o informaciji da Ankara planira da se obrati NATO za pomoć povodom eskalacije sukoba oko Idliba, preneo je juče Tass.

Pročitajte još i:

Sirija optužuje Tursku: Prisustvo vaše vojske je nelegalno

EU upozorava: Mogući sukobi ruskih i turskih snaga


Ključa zbog Idliba: Putin i Erdogan "na tankom ledu"

"Šta Turska planira i kada obavesti NATO? Šta bi trebalo da se desi? Kao da NATO ne zna šta se tamo dešava. Ipak, uzimajući u obzir da je ta organizacija, kako je Makron rekao, doživela moždanu smrt, trebalo bi da dva puta razmisle pre nego što posegnu za tim", rekla je Zaharova.

Istovremeno, ona je upitala i šta je svrha tog mogućeg poziva.

"Suvereno je pravo zemlje članice te divne organizacije da odluči tako nešto. Da je NATO imao mogućnost da reši krizu u tom regionu, mislim da bi oni već odavno to radili, ali takve mogućnosti jednostavno ne postoje", rekla je Zaharova.

Upitana o mogućnosti da snage Alijanse ipak budu raspoređene u Siriji i počnu da vrše napade, Zaharova je rekla da teško može da dođe do napada na teritoriji države koja "vas nije tamo pozvala".

strana 1 od 553 idi na stranu