Ko je Katerina Sakelaropulu, prva žena predsednik Grčke?

Grčki parlament danas je izabrao dosadašnju šeficu Vrhovnog suda u Atini Katerinu Sakelaropulu (64) za prvu predsednicu Grčke.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

16:54

Ko je Katerina Sakelaropulu, prva žena predsednik Grčke?
EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Sakelaropulu je rođena 1956. godine u Solunu, a studije je završila na Pravnom fakultetu Univerziteta u Atini 1978. godine, preneo je "Grik riporter".

Ona je završila specijalizaciju na Sorboni u Parizu tokom odsustva sa dužnosti u Vrhovnom sudu u Grčkoj između 1989. i 1990. godine.

Na predlog SIRIZE, Sakelaropulu je unapređena za šeficu Vrhovnog suda oktobra 2018. godine.

Ona ima ogromno iskustvo u nastavi, kao savetnik za obrazovanje i spoljne poslove u Ministarstvu inostranih poslova i u sindikatu sudija.

Kao dugogodišnji sudija, bila je poziciji predsednika Helenskog društva za zaštitu životne sredine od 2015. godine i aktivno je radila na velikim slučajevima vezanim za životnu sredinu, uključujući preusmeravanje reke Ahelos u Tesaliji i očuvanje istorijskih izbegličkih zgrada na aveniji Alekandras u Atini.

Sakelaropulu je autorka nekoliko knjiga i govori engleski i francuski jezik.

Što se tiče njenog privatnog života, razvedena je, majka jednog deteta i živi u Atini.

"Svesna sam tereta i odgovornosti"

Izabrana predsednica Grčke Ekaterina Sakelaropulu danas je, tokom susreta sa predsednikom parlamenta Konstantinosom Tasulasom, rekla je da je potpuno svesna tereta i odgovornosti koje preuzima, prenose grčke medije.

Sakelaropulu je u grčkom parlamentu izabrana za novu predsednicu Grčke koja će stupiti na dužnost 13. marta, kada ističe mandat odlazećem predsedniku te zemlje Prokopisu Pavlopulosu.

Ona je u prvoj izjavi posle rezultata posrednih izbora u grčkom parlamentu rekla da će kao predsednik dati sve od sebe kako bi ispunila ustavne obaveze, sarađivati sa vladom i sa opozicijom, te da će težiti širokom konsenzusu.

Ocenila je da je Grčka faktor stabilnosti, razvoja, kulture i demokratije u širem regionu.

Sakelaropulu je naglasila da je neophodan preduslov za zadržavanje i poboljšanje takve pozicije pozicije zemlje garantovanje teritorijalnog integriteta i njenih suverenih prava.

Kaže da su joj prioriteti bezbednost i poverenje, ekonomski razvoj zemlje, zaustavljanje emigracija mladih u inostranstvu, kao i zaštita nemoćnih.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je čestitala izbor za predsednika Grčka Ekaterini Sakelaropulu, naglasivši da će ona biti prva žena predsednik Grčke koju će voditi zemlju u novu eru jednakosti.

Sakelaropulu je danas u prepodnevnim satima izabrana za predsednicu Grčke. Za nju su glasali 261 poslanik od ukupno 300 u grčkom parlamentu.

Sakelaropulu su podržali poslanici vladajuće Nove demokratije, opozicione SIRIZE, kao i opozicionog Pokreta za promenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: