Sve više migranata traži azil u Albaniji

Albanska policija otkrila je grupu od 38 migranata iz Iraka i Irana koji su ilegalno ušli preko Grčke radi nastavka puta do određene evropske države.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/EFE/FEHIM DEMIR
Ilustracija: EPA/EFE/FEHIM DEMIR

To prenosi portal A1on.

Grčko-albansku granicu su prešli kod Saradne, a nakon toga su put nastavili peške neobeleženim putevima kako bi izbegli policiju. Migranti obično koriste rutu preko Devola i Korča, ali zbog hladnog vremena, ruta je preusmerena ka Sarandi.

Kako prenosi albanska televizija Top čenel, migranti koji u tu zemlju dolaze najverovatnije iz izbegličkih kampova u Grčkoj, prelaze preko Albanije da bi ušli u Crnu Goru i Hrvatsku, pa nakon toga u zemlje Evropske unije.

U Albaniji prošle godine je otkriveno preko 10. 000 migranata, što je za 50 odsto više u odnosu na 2018. godinu.

Direktor albanske Uprave za granicu i migracije Eduart Merkaj kaže da su polovina od otkrivenih migranata zatražili azil u Albaniju, dok su se ostali dobrovoljno vratili.

Kontrolu na albansko-grčkoj granici osim albanskih policajaca, vrši i 66 policajaca iz 12 zemalja članica Evropske unije, pripadnici Evropske agencije za graničnu bezbednost.

Albanska policijska statistika potvrđuje da je u 2018. zabeležan rekordan broj migranata u toj zemlji koji su zatražili azil, čak 4.095, u najvećem broju državljani Sirije, dok je taj broj u 2017. iznosila samo 307.

U 2019. godini preko 5.000 izbeglica i migranata su tražili azil u Albaniji.

strana 1 od 573 idi na stranu