Milo Đukanović reizabran za predsednika DPS-a, bio jedini kandidat

Aktuelni predsednik Crne Gore i dugogodišnji lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović reizabran je za predsednika te partije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Reizabran je na kongresu održanom u Podgorici, dok će funkciju njegovog zamenika i dalje obavljati Duško Marković.

Đukanović i Marković su bili jedini kandidati na najviše stranačke dužnost.

Lider crnogorske vladajuće partije vodi DPS neprekidno od 1998. godine i godinama je bio na čelu vlade čije vođstvo je pre tri godine prepustio zameniku predsednika, dugogodišnjem šefu tajne službe Dušku Markoviću.

Nakon reizbora Đukanović je sinoć u izjavi novinarima poručio da njegova partija “ulazi sa puno optimizma u izbornu godinu”, u kojoj će “potvrditi nadmoćnost”. Naredne godine u Crnoj Gori se održavaju redovni parlamentarni izbori.

“Ovo je prilika za rekapitulaciju protekle četiri godine. Ispunili smo obećanja, sačuvali stabilnost Crne Gore i što je najvažnije ušli u NATO, ali i napravili važne korake na ekonomskom planu. Idemo dalje ka emancipaciji društva i stvaranje uslova za dobar život građana Crne Gore. Naša ambicija je da mlade ljude zadržimo u državi”, naveo je Đukanović.

Ranije juče u govoru pred kongresom poručio je Crna Gora “mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku”, te da je “neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.”

Saopštio je da vladajuća partija “ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC)”, što je po prvi put da se na stranačkom kongresu DPS-a pomenula obnova CPC.

Uoči kongresa pojedini analitičari ocenili su da će DPS “nastaviti deklarativno da se zalaže za reforme i evropske integracije, dok će u praksi jačati politički pritisak na državne insitucije i širiti klijentelističku mrežu”.

“Iako je unutar DPS-a počela smena generacija, partijski veterani nastaviće da drže poluge u stranci i kontrolišu unutrašnje reforme”, ocenio je za “Vijesti” direktor Instituta alternativa Stevo Muk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu