Turska: Ponovo uhapšen poznati novinar

Turska policja uhapsila novinara i pisca Ahmeta Altana pod sumnjom za navodnu umešanost u neuspeli puč 2016. godine, saopštila je istanbulska policija.

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

10:08

Turska: Ponovo uhapšen poznati novinar
Depositphotos / EFKS

Altan (69) je uhapšen kasno sinoć, a pre puštanja na slobodu prošlog ponedeljka u zatvoru se nalazio od hapšenja 2016. godine, dva meseca nakon neuspelog puča za koji Ankara krivi mrežu muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD.

Altan, njegov brat i drugi novinari prethodno su osudjeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog navodnog pomaganja Gulenovoj mreži.

On je prošle nedelje ponovo osuđen na ponovljenom suđenju na 10 godina i šest meseci zatvora, ali je pušten iz zatvora jer mu je u kaznu uračunato vreme koj je odslužio.

Viši sud juče je preinačio odluku o njegovom puštanju na slobodu i naredio njegovo hapšenje, navodeći kao razlog rizik od bekstva.

Altan i ostali negiraju optužbe. Altanov slučaj izazvao je kritike organizacija za zaštitu ljudski prava i zapadnih saveznika Turske, koji izražavaju zabrinutost zbog pritiska prema osumnjičenim pristalicama Gulena pod vlašću predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdoganova vlast uhapsila je više od 77.000 ljudi koji očekuju sudjenje zbog navodnog učešća u pokušaju puča 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: