Đurić: CIK na putu da postane svetski šampion

Očigledno je da je pokrajinska izborna komisija na KiM na putu da postane svetski šampion u dužini brojanja, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printskrin, arhiva b92
Printskrin, arhiva b92

On je izrazio bojazan da se tu ne radi samo o brojanju glasova, već o vaganju različitih političkih struktura koji čine tu komisiju o tome kako i na koji način da utiču na političku scenu u južnoj pokrajini.

Đurić je novinarima u Beogradu kazao da je za Srbiju najvažnije što je srpski narod na KiM stao jedinstveno uz Srpsku listu, opredelio se za svoju državu Srbiju i da smo zajedno uspeli da postignemo blok srpske sloge na KiM.

"Otuda je i tolika nervoza Prištine, Aljbina Kurtija - vide da im ne ide kao što im je išlo ranije, vide da se Srbija podiže sa kolena, da srpska ekonomija treću godinu postiže suficit, da Srbija razvija svoje puteve, škole, bolnice, da Srbija obnavlja i oporavlja svoje odbrambene kapacitete, ali i da pridobija saveznike i prijatelje u medjunarodnoj zajednici i tamo gde su Albanci mislili da je to njihov eksluzivni zabran i da nemamo tamo šta da tražimo", kazao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je kazao da Srbija još uvek čeka odgovor prištinskih "prevaranata iz redova političara i nekih drugih redova" na pitanje kako je moguće da se navodima o otrovanim glasačkim listićima tako neodgovorno ponašaju prema budućnosti i sopstvenog naroda, medjuetničkim odnosima na KiM, miru u južnoj pokrajini.

"Kakvi su to monstrumi koji lažno optužuju ceo srpski narod na KiM za trovanje, a onda kada se ispostavi da čak i njihovi lekari i njihove laboratorije utvrde da nikakvog trovanja nije bilo ne da ne kažu izvinite, nego ne kažu ni ko stoji iza tako monstruoznih optužbi koje su imale za cilj da etiketiraju sve Srbe na KiM kao trovače", istakao je Đurić.

Smatra da to predstavlja "nacionalno trovanje", koje je, dodaje, najobičnija šovinistička farsa koju bi neki sada shvatajući koliko je glupa i opasna da gurnu pod tepih.

Postavio je pitanje i privremenim prištinskim vlastima na KiM, ali i predstavnicima EU ko je odgovoran za to nacionalno trovanje, širenje mržnje, laži, kleveta prema Srbima, za monstruoznu hajku na srpski narod na KiM.

"Još uvek nisam čuo zadovoljavajući odgovor na to jesmo li trovali Albance antraksom, novičokom ili nekom drugom svemirskom tehnologijom ili je možda alergija albanskih političara alergija na srpsko jedinstvo, na činjenicu da je 96 odsto Srba na KiM podržalo okupljanje oko državne ideje Srbije oličene u Srpskoj listi i da nikakvim pritiscima nisu uspeli da razbiju srpsku slogu na KiM", kazao je Đurić.

Dodao je da smatra da je u pitanju "težak slučaj alergijske reakcije" na srpsko jedinstvo i "težak slučaj šovinističke farse" uperen protiv srpskog postojanja na KiM.

"Sada je na međunarodnoj zajednici da odgovori na ovo neodgovorno ponašanje, da ne ćuti i ne gura pod tepih gluposti koje su pravili pojedini političari u Prištini zato da bi Srbe podelili, istisnuli iz političkog života i srpski narod na KiM učinili još jednom gradjanima drugog reda i ljudima koji treba da se suoče sa linčom kakav smo videli u prethodnom periodu", istakao je Đurić.

Kazao je i da nervoza u Prištini potiče od toga što su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije u prethodnom periodu uspeli da naprave pravi preokret kada je reč o kretanju toka istorije u pogledu KiM, omogućavajući povlačenje priznanja Kosova od strane 15 država, vraćajući Kosovo i Metohiju kao temu na sto medjunarodne zajednice i vraćajući kompromisno rešenje koje treba da zadovolji i interese srpske i albanske strane u opticaj kao nešto što treba da bude cilj koji treba da se postigne.

Podsetio je da do pre samo nekoliko godina čitava zapadna medjunarodna zajednica nije želela da razgovara o KiM i samo se razgovaralo o tome kako da se Srbija primora na nešto.

"Situacija danas nije mnogo lakša, ali danas imamo otvorene kanale dijaloga i Srbija je doživljena i prihvaćena kao strana koja na odgovoran i ozbiljan način sagledava ne samo budućnost KiM, već i celog regiona", zaključio je Đurić.

strana 1 od 119 idi na stranu