SDA protiv krsne slave: "Politika svojatanja Srebrenice kao srpske opštine"

Opštinski odbor SDA Srebrenica osudio je nezakoniti pokušaj načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića da uvede obeležavanje krsne slave opštine.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Tatiana53
Ilustracija: Depositphotos/Tatiana53

"Današnji verski program, koji je u režiji načelnika i opštinske administracije predstavljen kao 'obeležavanje slave Opštine', predstavlja direktno i grubo kršenje Statuta Opštine Srebrenica i nezakonito nametanje jednonacionalnog i jednoverskog praznika svim građanima Srebrenice, što je kršenje sekularnog principa i vid verske i etničke diskriminacije", poručili su iz SDA.

Statutom opštine Srebrenica regulisano je da se Dan opštine Srebrenica obeležava 11. marta, i to je jedini datum koji se zvanično obeležava i koji se može obeležavati kao Dan opštine.

"Ovaj današnji, slobodno možemo reći incident, u režiji načelnika Srebrenice, predstavlja samo jedan u nizu izraza njegove politike svojatanja Srebrenice, kao isključivo srpske opštine, u kojoj nema mesta za Bošnjake, što ima posebnu simboliku u gradu u kojem je izvršen genocid, što ne sme ostati bez reakcije.
SDA Srebrenica poziva Bošnjake u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Opštine Srebrenica, da prestanu sa ingnorantskim odnosom naspram politike Mladena Grujičića i priklanjanja politici srpske većine, da hitno osude ovaj čin načelnika, te da preduzmu adekvatne mere protiv ovog nestatutarnog i nezakonitog uzurpiranja opštinskih institucija", zaključuje se u saopštenju.

strana 1 od 183 idi na stranu