"Na Kosovu tri faktora - srpski, albanski i američki, Grenel dobra vest za Srbiju"

Predrag Rajić ocenjuje da imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore o Kosovu može biti veoma dobra vest za Srbiju.

Izvor: B92

Petak, 04.10.2019.

15:20

Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, dodaje i da bez SAD nema kompromisnog rešenja za Kosovo.

"Ovo rešenje danas je makar za milimetar pomerilo bliže ostvarenje srpskih nacionalnih interesa, nego što je bilo juče", kazao je Rajić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, odluka američkog predsednika pokazuje da su se SAD definitivno uključile u dijalog Beograda i Prištine i da je pitanje Kosova sada na dnevnom redu i Bele kuće i Stejt departmenta, to jest da se nalazi na visokom mestu spoljne politike SAD.

"Ono što smo slušali prethodnih meseci od brojnih analitičara iz zemlje i sveta - da je Kosovo nebitno za SAD - pokazalo se netačno. Očigledno je sada Kosovo postalo jedna od ‘top pet’ tema američke spoljne politike", objasnio je Rajić.

On podseća da SAD imaju samo dva specijalna izaslanika u Evropi - jedan u Ukrajini, Kurt Voker, koji je podneo ostavku zbog skandala oko razgovora Trampa sa ukrajinskim kolegom, a sada je drugi vezan za Kosovo, te dodao da je poznato svima koji se bave geopolitikom koliko je Ukrajina važna za SAD.

Trenutno su, kaže, u žiži interesovanja SAD, kada je reč o evropskom kontinentu, Ukrajina i Srbija, odnosno Kosovo.

Rajić kaže da imenovanje ambasadora Grenela govori da se lično Tramp odlučio da se uključi u ceo proces, jer je ambasador u Berlinu direktni njegov kandidat.

"To je njegov prijatelj i politički kadar", podvukao je on.

Rajić je ukazao da je iInteresantno da je američki ambasador u Berlinu bio često na meti određenih levo liberalnih medija, istih onih koji su se borili protiv srpskih interesa na Kosovu, koji su, na primer, direktno isključivali bilo kakvu mogućnost kompromisnog rešenja koje bi se odslikavalo u podeli pokrajine.

"S obzirom da nema problem da se suprostavi svima onima koji su se borili protiv kompromisnog rešenja na KiM, možemo očekivati da će njegov stav biti lišen predrasuda i predubeđenja kada su Srbi u pitanju", ističe Rajić.

Upitan da li imenovanje specijalnog izaslanika za pregovore znači i izmeštanje potrage rešenja iz Brisela u Vašington, on kaže da na Kosovu, kada je reč o geopolitici postoje tri faktora, a to su srpski, albanski i američki.

"Ako SAD nešto odluče kada je reč o KiM, stav EU, i Nemačke kao najveće evropske sile, ukoliko je suprostavljen američkom, postaje bitan koliko i stav bilo kojeg pojedinca. Nemačka ne može da zaustavi Ameriku ako ona želi da nešto sprovede na KiM. Amerika je jedina koja ima instrumente pritiska na Albance, i jedina koju Albanci uopšte slušaju. Sigurno će se SAD sada direktnije uključiti u pregovore, a da li će i formalno preuzeti pregovore nije bitno", naveo je on.

Prema njegovim rečima, definitivno je da su se Amerikanci, koji su u dijalogu sedeli u drugoj sobi, sada izašli u prvu i da će učestvovati u pregovorima, što je, smatra, dobro, jer daje pespektivu za postizanje kompromisnog rešenja.

"Bez njihovog pritiska na Albance nikakav kompromis nije moguće postići", naglasio je Rajić dodajući da, međutim, treba biti umereni optimista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: