Vučić stigao u Njujork, sledi sastanak sa Merkelovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u ponedeljak po podne u Njujork, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2019.

17:55

Vučić stigao u Njujork, sledi sastanak sa Merkelovom
EPA-EFE/ Andrew Gombert

Odmah po dolasku Vučić će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je, naime, inicirala sastanak sa predsednikom Srbije, iako u Njujorku ostaje samo dan i po i ima "tesnu" agendu. Vučića takođe na marginama zasedanja Generalne skupštine ovog skupa očekuje niz bilaterarnih razgovora i susreta sa svetskim zvaničnicima.

On će već posle sastanka sa nemačkom kancelarkom razgovarati sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

U Njujorku Vučića, kako je sam rekao, čekaju brojni susreti i teški razgovori, jer će glavna tema njegovih susreta biti Kosovo.

Sutra će imati sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, nakon čega će prisustvovati otvaranju 74. zasedanja Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti, pre svega, borba protiv klimatskih promena.

Istog dana predsednik Srbije razgovaraće sa premijerom Irske Leom Varadakarom, predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kao i sa vršiocem dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu Filipom Rikerom.

Na prijemu koji tog dana priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, Vučić će imati priliku da razgovara o najaktuelnijim pitanjima EU i Zapadnog Balkana, a posle toga prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Treći dan boravka u Njujorku predsednik Srbije počinje sastankom sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergerom Brendeom, nakon čega je predviđen susret sa političkim direktorom Forin ofisa Ričardom Murom, sa predsednikom Palaua Tomasom Remengesom, a zatim sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderom, a završiće ga razgovorom sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Poslednjeg dana posete predsednik Srbije obratiće se zvaničnicima na 74. zasedanju Generalne skupštine UN.

Vučić će učestvovati i na pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji Uneska "Budućnost obrazovanja", na kojem je najavljeno učešće predsednice Etiopije Sale Vork Zevda, kao i predsednika Portugala Marsela Rebela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: