Ubijen lider ruandskih Hutua koga traži Međunarodni krivični sud

Kinšasa -- Portparol kongoanske armije je saopštio da je vojska ubila generala Silvestra Mudakumuru.

Izvor: Beta/AP
Podeli

Mudakumura je bio komandant ruandske Hutu milicije FDLR koga traži Međunarodni krivični sud zbog navodnih ratnih zločina.

General je ustreljen noćas na teritoriji provincije Severni Kivu, rekao je portparol general Ričard Kasonga i to ocenio kao "pravi podvig kongoanske armije".

Mudakumura je bio jedna od najtraženijih osoba u Kongu, gde su desetine pobunjeničkih grupa aktivne, rekao je Kasonga i dodao da je on optužen za naređivanje i izvršenje od najgorih vrsta nasilja protiv stanovnika Konga.

"Njegova neutralizacija je dobra akcija u korist našeg naroda, tako da on može da živi u miru", izjavio Kasonga Radio Okapiju koji podržavaju UN. Vlada Ruande je ocenila da je to dobra vest za mir i bezbednost u regionu.

Neki lideri FDLR su povezani sa pripremama ruandskog genocida 1994. godine u kome je oko 800.000 ljudi, Tutsija i umerenih Hutua, ubijeno. FDLR se, posle genocida, sklonio u susedni Kongo.

Kasonga je apelovao na lidere ostalih pobunjeničkih grupa kao i druge članove FDLR u istočnom Kongu, regionu bogatom rudama, da se predaju da bi izbegli sudbinu Mudakumure.

Mudakumura je pod sankcijama U.N. od 2005. zbog umešanosti u šverc oružja, dok je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje 2012, zbog ratnih zločina počinjenih u kongoanskim pograničnim provincijama Severni i Južni Kivu.

strana 1 od 547 idi na stranu