Zamenik vođe Hezbolaha preti Izraelu "iznenađujućom osvetom"

Zamenik vođe libanskog Hezbolaha Naim Kasem zapretio je da će ta organizacija u narednim danima dati "iznenađujući" odgovor na napade koji se pripisuju Izraelu.

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2019.

12:46

Zamenik vođe Hezbolaha preti Izraelu
Ilustracija: Depositphotos/AndrewLozovyi

Napetost između Izraela i Hezbolaha naglo je pojačana u subotu uveče, nakon što su dva člana te organizacije ubijena u izraelskom udaru iz vazduha u Siriji, a potom dva drona, za koje se tvrdi da su izraelski, pala u uporište Hezbolaha u južnom Bejrutu.

Izrael je preuzeo odgovorost za udar iz vazduha u Siriji ali ostale napade nije komentarisao, a bilo je sugestija da su dronovi možda iranski, preneli su izraelski mediji.

Pošto je lider Hezbolaha Hasan Nasralah u nedelju zapretio da će se osvetiti Izraelu, njegov zamenik je dodao svoje upozorenje sinoć.

"Želimo da udar bude iznenađenje i ne postoji interes da se ulazi u detalje. U narednim danima će se to obelodaniti", rekao je Kasem u intervjuu za ruski kanal RT Arabik.

Kasem je rekao da Hezbolah smatra da napad u Bejrutu zahteva odgovor jer bi u protivnom Izraelu bilo dopušteno da postavlja svoje uslove i menja status kvo koji je važio od kraja Drugog libanskog rata 2006. godine.

Međutim, čini se da je on potvrdio ranije izveštaje agencija koji se pozivaju na izvore bliske Hezbolahu da ta organizacija planira "kalkulisani udar" na Izrael, ali da će nastojati da izbegne rat s jevrejskom državom.

"Ja isključujem atmosferu za rat, to je jedan odgovor na napad. O svemu će se odlučiti na vreme", rekao je Kasem. On je odbio da kaže odakle su došli dronovi koji su pali u Bejrutu i šta im je bio cilj.

Izraelska vojska se spremila za moguću odmazdu Hezbolaha razmestivši dodatne vojnike na severnu granicu i ograničavajući donekle kretanje duž nje.

U ponedeljak je jedan izraelski vojni zvaničnik rekao da će izraelski odgovor biti neproporcionalan i Izrael je poslao poruku Libanu preko SAD da neće ograničiti odgovor na Hezbolah već će smatrati čitav Liban legitimnom metom, preneli su izraelski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: