Samo vi pričajte dok naš svet gori

Lideri G7, okupljeni na samitu u Bijaricu, izrazili su spremnost da pomognu Brazilu u borbi protiv požara koji bukte širom Amazonije i obnovi prašume.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Leo Correa
Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Istovremeno, na desetine hiljada vojnika priključuje se gašenju vatrene stihije koja je uznemirala ceo svet.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su lideri samita blizu sporazuma o podršci Brazilu, dodajući da će dogovor obuhvatiti i tehničke i finansijske mehanizme kako bi pomoć bila što efikasnija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će njena i druge zemlje razgovarati sa Brazilom o pošumljavanju Amazonije kada požari tamo budu ugašeni. "Naravno, to je brazilska teritorija, ali ovde su u pitanju prašume i to je zaista globalno pitanje, ugrožena su pluća cele naše Zemlje, zato moramo da nađemo zajednička rešenja", istakla je Merkel.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado
Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado

Pročitajte još:

Uznemirujući satelitski snimci: Vatra i dim se vide iz svemira FOTO

Nije samo Brazil: Požari divljaju, udvostručili se za nekoliko dana; Bolivija promenila stav

Na samitu G7 u Bijaricu Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su sa predsednikom Čilea, a nemačka kancelarka je navela da nude "svu moguću logističku i drugu pomoć", koju će organizovati EU. Merkel je dodala i da brazilski predsednik Žair Bolsonaro ulaže "značajne snage" u borbu protiv požara.

Papa Franja je pozvao vernike da se mole da se požari u Amazoniji što je pre moguće stave pod kontrolu. "Svi smo zabrinuti zbog požara u Amazoniji", rekao je papa, upozorivši da su zelena pluća šume od ključnog značaja za našu planetu.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro je na Tviteru objavio da je telefonom razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom koji je rekao da će Izrael uputiti avion za pomoć u gašenju požara, prenosi AP.

Bolsonaro je u petak objavio da će njegova vlada uputiti 44.000 vojnika da pomognu u gašenju požara u prašumama Amazonije, ali je do sada upućeno samo nekoliko stotina.

Uz podršku vojnih aviona, brazilski vojnici su počeli da se raspoređuju po prašumama Amazonije u borbi protiv požara koji pogadjaju taj region rekordnim intenzitetom.

Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres
Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Odluka o angažovanju vojske usledila je nakon mnogobrojnih kritika na račun brazilskog predsednika Bolsonara i načina na koji se poneo prema krizi. On je u petak doneo dekret o angažovanju vojske u gašenju požara, poručivši da je posvećen zaštiti regiona Amazona.

Uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice, Bolsonaro je novinarima rekao da se situacija vraća u normalu. Rekao je i da "razgovara sa svima" o tom problemu, uključujući predsednika SAD Trampa, španskog premijera Pedra Sančeza i nekoliko lidera Latinske Amerike.

Satelitski snimci pokazuju da je ove godine u oblasti Amazonije izbilo više od 41.000 požara, od čega polovina samo u ovom mesecu. Prašuma u Amazoniji, koja se naziva i "plućima sveta", jedan je od najvrednijih resursa koji svet ima za borbu protiv klimatskih promena zbog toga što apsorbuju enormne količine ugljen dioksida i proizvodi kiseonik, navodi BBC.

Kada se dogodi šumski požar, u atmosferu se emituje ugljen dioksid, što povećava nivo ugljenika, a naučnici strahuju da će se uskoro doći do tačke kada ni Amazonija neće moći da prima i zadrži dovoljno ugljenika, koji će odlaziti direktno u atmosferu.

BBC navodi da bi to moglo da dovede do klimatske katastrofe i poništi sve klimatske ciljeve koje su mnoge države postavile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu