Kim nadgledao testiranje "super velikog višestrukog raketnog bacača" FOTO

Seul -- Kim Džong Un je nadgledao testiranje "super velikog višestrukog raketnog bacača", izvestila je severnokorejska agencija KCNA.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/KCNA
EPA-EFE/KCNA

Agencija je javila da je testiranje oružja, sprovedeno u subotu, bilo uspešno, navodeći reči severnokorejskog lidera da je raketni bacač "zaista sjajno oružje".

Kako navodi KCNA, Kim je naglasio potrebu da se "pojača razvoj strateškog i taktičkog oružja da bi se odlučno osujetile rastuće vojne pretnje i pritisak neprijateljskih snaga".

Neprijateljske snage na koje se odnosi ta izjava su SAD i Južna Koreja, čije nedavno završene vojne vežbe su razbesnele Pjongjang. Severna Koreja smatra da se na tim manevrima vežba za invaziju na nju i sprovela je niz raketnih proba kao odgovor na to.

EPA-EFE/KCNA
EPA-EFE/KCNA

Južnokorejska vojska juče je javila da je Severna Koreja ispalila dve balističke rakete srednjeg dometa sa svoje istočne obale juče ujutro i da su one letele oko 380 kilometara na maksimalnoj visini od 97 kilometara. To je bila sedma severnokorejska proba oružja za oko mesec dana.

Neki stručnjaci smatraju da Severna Koreja želi da prikaže svoje oružje da bi povećala adute uoči mogućeg nastavka nuklearnih pregovora, u zastoju od neuspelog drugog samita američkog predsednika Donalda Trampa i Kima u Vijetnamu u februaru.

Dvoje vođa su se sastali ponovo na korejskoj granici krajem juna i složili se da nastave pregovore.

Svet

strana 1 od 518 idi na stranu