"Neću dozvoliti da kriminalci spreče članstvo u NATO i pregovore sa EU"

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev kaže da neće dozvoliti da "kriminalci, manipulatori i prevaranti" spreče članstvo zemlje u NATO i početak pregovora s EU.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2019.

17:54

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Zaev je naglasio i da u slučaju "Reket" moraju da odgovaraju svi koji su prekršili zakon.

U intervjuu državnoj agenciji MIA on je rekao da je Severna Makedonija spremna za izazove sa kojima se stalno suočava na putu za ulazak u NATO i početak pregovora sa EU i dodao da njegova vlada nije ni prva ni poslednja koja se suočila sa protivnicima koji stavljaju prepreke na taj integracioni put.

"Ali građani mogu da budu spokojni, država ima kapacitet i podršku javnosti i zapadnog demokratskog sveta da ne dozvoli neprijateljima naše zemlje da uspe plan da preko korišćenja kriminalaca, manipulatora i prevaranata spreče uspeh zemlje - članstvo u NATO i početak pregovora sa EU", rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je naveo da svi umešani u aferu "Reket" koji su prekršili zakon treba da odgovaraju i dobiju kazne u transparentnom pravosudnom postupku.

Kako je rekao, poruke zapadnog demokratskog sveta su jasne, nedvosmislene i identične porukama građana, i da oni očekuju potpuno i neselektivno raščišćavanje svih slučajeva korupcije, kao i da su institucije sistema dužne da u brzom i efikasnom postupku reše aktuelne slučajeve, ali i da se bez odlaganja procesuiraju slučajevi koji proizlaze iz prisluškivanih razgovora.

Zaev je istakao da u kriminalnom slučaju "Reket" traži temeljnu, veoma brzu i nezavisnu istragu, koja mora da bude okončana što pre, i da rezultat istrage mora da donese preuzimanje odgovornosti, isključivo saglasno dokazima i slovu zakona.

"Podsećam da sam prvi prijavio taj slučaj, i sada kao građanin i kao premijer imam pravo da tražim da svi umešani u ovaj slučaj koji su prekršili zakon odgovaraju, sa odgovarajućim kaznama u transparentnom pravosudnom postupku. Odgovornosti mora da bude za one koji su osmislili, za sve koji su radili sve da se spasu i protom se predstavljaju kao žrtve", rekao je Zaev.

Severnomakedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, i Zorana Milevskog da su iznudili novac od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su u zamenu za novac nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po evra od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet, nakon čega je to početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je prvo o tome razgovarao sa premijerom Zaevom.

U međuvremenu su se u medijima pojavili snimci povezani sa slučajem "Reket" na kojima se čuju glasovi biznismena, specijalne tužiteljke, kao i imena istaknutih političkih ličnosti.

Na snimcima objavljenim na internet-stranici desničarskog italijanskog dnevnika Veritas Jovanovski u razgovoru sa Kamčevim uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, spominje i da je o tome razgovarao sa Zaevom, a u medijima se sa slučajem "Reket" povezuju i neki druge političke ličnosti.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je "Reket" nazvao "ogromnom kriminalnom aferom koja trese temelje važnih državnih institucija" i zatražio efikasno, brzo i temeljno završavanje istrage i podnošenje tužbi protiv svih uključenih, ako postoje dokazi, bez obzira na to da li su funkcioneri ili nisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: