Otvorena birališta u Ukrajini - da li će se ostvariti predviđanja?

Kijev -- U Ukrajini se danas održavaju prevremeni parlamentarni izbori na kojima se očekuje da će stranka novog predsednika Volodimira Zelenskog osvojiti većinu glasova.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP
Podeli
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Jutros su otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima je favorit stranka predsednika Volodimira Zelenskog, koja se nada apsolutnoj većini kako bi imala odrešene ruke da sprovede obećanu obnovu zemlje.

Zelenski, bivši glumac bez političkog iskustva, odmah je po stupanju na dužnosti raspisao prevremene parlamentarne izbore.

Zelenski koji je za predsednika izabran u maju raspisao je prevremene izbore - tri meseca uoči predviđenog datuma, jer u parlamentu većinu imaju njegovi protivnici što mu ograničava kapacitete za sprovođenje reformi.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Prema ranijim anketama, stranku "Sluga naroda" ukrajinskog predsednika podržava 52 odsto građana.

Međutim, samo 225 od 424 mesta u Vrhovnoj radi bira se sa partijskih lista, dok su ostali samostalni mandati čija raspodela bi mogla da se razlikuje od javnog mnjenja.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Stranka Zelenskog želi da nastavi sa prozapadnim kursom i vodi zemlju ka Evropskoj uniji i NATO-u, zajedno sa paketom ekonomskih reformi.

Stranka na čijem je čelu jedan od najbližih saradnika predsednika Rusije Vladimira Putina, tajkun Viktor Medvedčuk prema anketama nalazi se na drugom mestu sa deset odsto podrške.

Na trećem i četvrtom mestu nalaze se stranka bivšeg predsednika Petra Porošenka sa oko osam odsto glasaova i stranka bivše premijerke Julije Timošenko sa oko šest odsto.

U Ukrajini se 225 poslanika bira proporcionalnom zastupljenošću, dok se ostalih 199 bira većinom glasova.

strana 1 od 492 idi na stranu