"Odluka Prištine potez bez presedana i šamar EU" VIDEO

Odluka Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na KiM je potez bez presedana, rekao je potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2019.

12:05

Foto: Tanjug / Rade Preliæ

On je dodao da je ta odluka još jedan šamar, ne Beogradu već pre svega Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici, koja sramno ćuti na kršenje svih civilizacijskih normi koje godinama sprovode Ramuš Haradinaj i Hašim Tači.

"Pošto su naš narod na Kosovu i Metohiji ostavili bez lekova i hleba, braneći svoje sulude takse, ovom zabranom praktično žele da ga još više izoluju od bilo kakvog uticaja Beograda", rekao je Dačić za Novosti.

On tvrdi i da termin za ovaj potez - nije slučajan.

"Sve su ovo uradili samo dva dana nakon potpisivanja sporazuma između takozvanog Kosova i Albanije kojim se dve strane praktično obavezuju na vođenje zajedničke spoljne politike. Taj ugovor je armatura u temeljima 'velike Albanije" koju nesmetano zidaju u srcu Evrope, dok se istovremeno srpskim zvaničnicima zabranjuje da se kreću po teritoriji sopstvene države", naveo je Dačić.

"Ovo nije politika, ovo je odmazda"

Zabrana ulaska zvaničnicima Srbije na prostor AP Kosovo i Metohija je još jedan je dokaz da rukovodstvo u Prištini beži od dijaloga po svaku cenu, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i poručio da niko ne može da prekine vezu između Srba na KiM i njohove vlade i predsednika.

"Nakon što su doživeli fijasko sa pokušajima da nateraju Srbe da kupuju švercovanu robu iz kamiona, sada pokušavaju da kazne Srbe time što će im zabraniti ili prekinuti vezu sa svojim državnim rukovodstvom", naveo je Vulin komentarišući odluku Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na KiM.

On je naglasio da Priština neće uspeti da uradi ni ovaj put.

"Ovo nije politika, ovo je odmazda, ovo je pokušaj da svoj bes iskale na Srbima sa prostora KiM, pokušavajući da prekinu svaku vezu imeđu njih, Vlade Srbije i njihovog predsednika. To jednostavno neće biti moguće, nije moguće, nikada u tome nisu uspeli, neće uspeti ni ovaj put", rekao je Vulin.

On je ukazao da je ovo test za novu briselsku administraciju - da li su u stanju da ostvare svoj autoritet i obezbede bar elementarno kretanje ljudi, kada nisu uspeli da obezede kretanje robe.

"Nadam se da će nova briselska administracija napustiti onu praksu saopštenja u kojima obe strane treba da se uzdrže i u kojima stalno pokušavaju da izjednače Srbiju sa šiptarskim rukovodstvom", izjavio je Vulin.

"Odluka Prištine s one strane razuma"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je danas da je Priština odlukom da srpskim zvaničnicima zabrani posetu AP KiM "lupila šamar" međunarodnoj zajednici i Evropi, ali i nastavku dijaloga i dodao da će to biti povod za još jaču i snažniju diplomatsku aktivnost Beograda.

Đurić je podsetio da je Beograd tim diplomatskimn potezima već zaustavio članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija i da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova.

"Odluka Prištine je poslednji klin u mrtvački sanduk ideje o dijalogu, stravičan šamar međunarodnoj zajednici, udar na temelj slobode kretanja i sve evropske principe", rekao je Đurić u Muzeju Grada Beograda obilazeći izložbu koja kako je rekao "govori o muci, stradanju, epopeji srpskog naroda i države, posvećene odbrani Srbije tokom NATO agresije u kojoj je poginulo i 139 dece.

Đuric je naveo da je odluka o zabrani ulaska na KiM šamar i svim naporima da se odnosi Beograda i Prištine normalizuju i ocenio da je ćutanje na takse utrlo put Prištini za još suludnije poteze, poput današnjeg.

"Ramuš Haradinaj se ne ruga nekome ovde. On se najdirektnije ruga sporazumu, njihovom potpisu, garancijama EU, SAD, Nemačke, Francuske. Da li to može da prođe ili njihova reč ne vredi, da li je on jači ... Da li neko misli da može da se razgovora kada se sporazumi - CEFT-a, slooda krentanja, ... ne poštuju", pitao je direktor Kancealrije za KiM.

Đurić je naveo da ne očekuje previše od onih koji su sedam meseci ćutali, ali da misli da svet treba da zna šta je istina - a istina je, kako je dodao, naše najače oružje, dok je ono što Priština radi čisto ludilo.

"Hoće li Evropa, zapad, Amerika ćutati pred tim da se u 21 veku zbog političkog stava onemogućava sloboda kretanja, da li je to demokratska, multietnička, multikulturalna lažna država koju grade na teritoriji naše pokrajine", upuitao je Đurić i nastavio niz pitanja - među kojima je i oni da li KiM pretvaraju veliki geto pod otvorenim nebom.

"Srbima ne dozovljavaju da jedu keks koji hoće, a hoće da razgovoramao, sad nedozvoljavaju slobodu krenajna ima li granica tom ludilu:, rekao je Đurić i uputao da li će neko reci dosta pre nego ceo region ode u tragediju.

Đurić je rekao da je odluka Prištine "sa one strane razuma" i upitao kakva ludost još treba da se desi, "da li Balkan treba da počne da gori u plamenu", kako bi neko zaustavio ljude koji krše i sporazume sa potpisom EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: