"Predsednik pripada Republici, a Republika albanskim građanina"

Predsednik Albanije Ilir Meta izjavio je da "predsednik pripada Republici, a Republika albanskim građanina", prenosi portal a1on.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

16:40

Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

"Predsednik se bira u parlamentu, svakako ne kao što je ovaj, već u potpuno legitimnom parlamentu. Predsednik pripada Republici, a Republika albanskim građanina", izjavio je Meta.

Na funkciju šefa albanske države sa mandatom od pet godina Meta je bio izabran u prethodnom sastavu parlamenta, krajem aprila 2017, a na funkciju je stupio te godine u junu.

On je najavio da će brzo usvojiti odluku o novom datumu održavanja lokalnih izbora u Albaniji, nakon što je prethodno poništio uredbu o održavanju izbora 30. juna.

Prema njegovim rečima, svako ko ne poštuje odluku o odlaganju izbora, šteti albanskoj državi.

"Sve do novog datuma, uredba o odlaganju izbora je na snazi i ona treba da se poštuje i sprovodi. Onaj ko želi da korača putem nezakonitosti, to je njegovo pravo, ali jedno treba da znaju - da na taj način provociraju socijalni mir i demokratsku stabilnost u zemlji", naglasio je Meta.

On je pozvao na konsultacije premijera i šefa vladajuće Socijalističke partije Edija Ramu i lidera opozicione partije Demokratske partije Ljljzima Bašu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: