Iran i SAD na korak od sukoba: Rohani traži ratna ovlašćenja

Teheran -- Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je grupi imama da traži proširena, ratna izvršna ovlašćenja kako bi bolje odgovorio na "ekonomski rat".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi
Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Taj "rat", podsetimo, pokrenut je povlačenjem SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Teherana i američkim sankcijama, a iz dana u dan se zaoštrava.

Iranska državna agencija IRNA javila je sinoć da je Rohani kao primer naveo rat sa Irakom 80-ih godina prošlog veka, kada je ratni vrhovni savet mogao da zaobiđe druge grane vlasti u donošenju odluka o ekonomiji i ratu, prenosi Asošiejted pres.

IRNA nije navela koja nova ovlašćenja Rohani traži, ali je prenela njegove reči da su Iranu "potrebna takva ovlašćenja".

Rohani je rekao i da se Iran suočava s problemima bez presedana u "bankarstvu i prodaji nafte", ali da je zemlja "ujedinjena u stavu da treba pružiti otpor SAD i sankcijama".

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute medjunarodne sankcije.

SAD su pre dve nedelje poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još uvek neprecizirane pretnje Irana, a američki predsednik Donald Tramp juče je izjavio da će se Iran suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zapreti Vašingtonu.

strana 1 od 417 idi na stranu