Salvini pokrenuo pitanje - da li je u redu pozivanje na Boga u političkim kampanjama?

Rim -- Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini došao je u situaciju da mora da pravda svoje pozivanje na Boga na političkom mitingu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Nakon što su katolički crkveni krugovi u Italiji kritikovali njegov potez kao ciničnu eksploataciju vere pre izbora za Evropski parlament ovog vikenda, Salvini se oglasio.

On je na Tviteru danas objavio poruku: "I dalje ću svedočiti o svojoj veri svojim radom za lepšu i sigurniju Italiju. Ogovaranje ostavljam drugima. Amin", poručio je Salvini odbijajući da direktno komentariše kritike koje su mu upućene, prenosi AP.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova suočio se s kritikama iz vrha Katoličke crkve jer je koristio katoličke simbole na velikom skupu evropskih desničara uoči evropskih izbora u Milanu. Salvini je na kraju govora uzeo u ruku katoličku krunicu, ljubio krst i prizivao Bogorodicu, nakon što je hvalio i bivše pape Jovana Pavla II i Benedikta XVI.

Zamoljen da komentariše ponašanje Salvinija, vatikanski državni sekretar kardinal Pjetro Parolin rekao je da je Bog za svakoga i da je "prizivati Boga za samoga sebe uvek opasno".

Glavni urednik crkvenog glasila "Katolička civilizacija" otac Antonio Spadaro osudio je upotrebu krunice i prizivanje Boga u političkim kampanjama.

Spadaro, koji je kritikovao uticaj desničarskih evangelista u američkoj politici, objavio je fotografiju jubilarnog novčića američkog predsednika Donalda Trampa koji su promovisali američki evangelisti kao "kontaktnu tačku" sa Bogom.

"Postoje oni koji u izbornim kampanjama koriste Boga i svece, i oni koji čak prodaju kovanice kako bi se molili za reizbor svog kandidata", rekao je Spadaro i dodao: "Izgleda da se u eksploataciji religije ne poznaje pristojnost".

Italijanski katolički nedeljnik "Hrišćanska porodica" komentarisao je da je Salvinijev performans "bio najnoviji primer eksploatacije religije kako bi se opravdalo sistematsko kršenje ljudskih prava u našoj zemlji".

To je bila i aluzija na nedavna upozorenja istražitelja za ljudska prava Ijedinjenih nacija da Salvinijeva migraciona politika krši međunarodne konvencije o ljudskim pravima, navodi agencija.

strana 1 od 19 idi na stranu