VB upozorila građane i objavila vodič za žrtve silovanja u Hrvatskoj

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je svojim državljanima Vodič za osobe koje su silovane ili seksualno napadnute.

Izvor: B92, Slobodna Dalmacija
Podeli
Ilustracija: Screenshot/Prva TV
Ilustracija: Screenshot/Prva TV

Vodič, piše Slobodna Dalmacija, sadrži kako incident prijaviti hrvatskoj policiji, opis medicinskog pregleda, specijalni PEP tretman protiv zaraze HIV-om nakon rizičnog seksualnog odnosa, objašnjenje legalne procedure u Hrvatskoj, traženje odštete...

Proteklih godina bilo je više prijavljivanja seksualnih napada na državljane Velike Britanije u Hrvatskoj.

"Naši konzularni radnici mogu vas otpratiti do policijske postaje. Ako želite ići direktno na policiju, možete nazvati broj 112 te zamoliti policiju da obavesti britansku ambasadu. Ako želite prijaviti zločin, to učinite što pre kako bi se osigurali forenzički dokazi. Tuširanje i pranje tela i odeće nakon zločina otežava policiji da pronađe dokaze. Ako idete u policiju, a presvučete odeću u kojoj ste napadnuti, ponesite tu odeću u policiju", piše u vodiču.

"Razmislite o tome da sačuvate dokaze – kondome, četkicu za zube, tekstualne poruke i druge. Prvi iskaz policiji može biti dat u prisutnosti policajca koji nije specijalno obučen za ovakve slučajeve pre nego što specijalno obučen policajac preuzme slučaj. U manjim gradovima možda i ne bude specijalno obučenih policajaca koji se bave tom vrstom zločina", navodi se u vodiču čije delove prenosi Slobodna Dalmacija, te da je policija dužna naći i prevodioca", istaknuto je.

Iznosi se kritika i na račun hrvatske policije.

"Britanska ambasada primila je povratnu informaciju od nekih žrtava silovanja koje navode da je proces prijavljivanja napada povremeno bio otežan i dosta različit od onoga što bi očekivali od policajaca u Velikoj Britaniji", navodi vodič.

strana 1 od 137 idi na stranu