Vikiliks optužuje CIA; "Veliki rizik da Asanž bude izručen SAD"

Međunarodna organizacija Vikiliks optužila "moćne aktere", uključujući CIA, za "sofisticirane napore" da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Vikliks je na svom nalogu na Tviteru objavio fotografiju Asanža, uz koju je napisao da je "ovaj čovek sin, otac i brat", da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.

"Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori", naveo je Vikiliks uz haštag "Zaštiti Asanža".

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto mu je vlada te zemlje ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga je teretila za seksualno zlostavljanje.

Asanž je negirao optužbe i odbijao izručenje, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD koje ga optužuju za obelodanjivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Postoji veliki rizik da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž bude izručen SAD, koje ga optužuju za objavljivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, izjavio Asanžov advokat Per Samuelson švedskoj državnoj televiziji SVT, prenosi Tas.

"Prirodno, smatram da je to potpuno neprihvatljivo. Vidimo jasne znakove koji ukazuju da Amerikanci žele da ga osude ili su ga već osudili. Hajde da vidimo da li je ova zabrinutost opravdana ili preterana", kazao je Samuelson.

On je ocenio da bi "mogao da postoji tajni nalog za izručenje koji su uputili Amerikanci ili koji bi mogao da bude primljen sada".

"Saznaćemo to u narednih nekoliko dana. Sve do danas, SAD su uspevale da tajno igraju svoju igru, ali sada više neće biti u mogućnosti da to čine", naveo je švedski advokat Asanža.

Pročitajte još:

Asanž izbačen iz ambasade i uhapšen VIDEO

Prvo obraćanje Morena nakon hapšenja Asanža: Britanija je obećala

Novi problem za Asanža: "Ponovo otvoriti slučaj pred švedskim pravosuđem"

strana 1 od 406 idi na stranu