Ambasador SAD na Kosovu stao uz britanskog i švajcarskog kolegu

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet podržao je stav švajcarskog kolege Žan-Ibera Lebea, navodeći da je on rekao ono što svi misle.

Izvor: B92

Petak, 29.03.2019.

16:55

Ambasador SAD na Kosovu stao uz britanskog i švajcarskog kolegu
Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Žan-Iber Lebe izjavio je u Srbici da njegova zemlja ulaže sredstva u velike projekte na Kosovu, a da Priština ima novca da finansira lažne veterane.

"Mi se slažemo", napisao je Kosnet na Tviteru. On je to naveo uz retvitovanu poruku britanskog ambasadora u Prištini Rurija O`Konela, koji je prethodno takođe podržao Lebea.

I ambasador Velike Britanije Ruri O' Konel je podržao švajcarskog kolegu.

"Švajcarski ambasador je rekao ono što svi mislimo. Vreme je za ljude koji žele da Kosovo deluje protiv kriminala i korupcije. To je težak izazov, ne samo za Kosovo. Oni koji to budu radili imaće našu podršku", napisao je O`Konel na ovoj društvenoj mreži.

Ministar za infrastrukturu Pal Lekaj zapretio je da će švajcarski ambasador odmah biti opozvan ako Priština to zatraži, preneo je prištiski portal Indeks onlajn.

Na izjavu švajcarskog ambasadora reagovali su mnogi, među kojima i predsednik parlamenta Kadri Veseji i predsednik Udruženja veterana tzv. OVK, ali je Lekajeva izjava izazvala najviše negativnih reakcija predstavnika prištinskih institucija.

Nemački ambasador na Kosovu Kristijan Helt isto je pružio podršku Lebeu.

"Kolega je izrazio ono što mnogi misle. Mi kao međunarodna zajednica smo posvećeni pomaganju. Nemačka je podržala projekat od 10 miliona evra za tretman kanalizacije na Kosovu od 1999. godine, ponosni smo na našu saradnju sa Kosovom i dostignuća za građane. Ali ... ", napisao je na Tviteru Helt.

On je pokušao da objasni ono što je Lebe rekao tokom govora u Srbici. Prema rečima nemačkog ambasadora, Lebe nije u principu govorio samo o penzijama lažnih veterana, već, kako je naveo, generalno o načinu na koji Priština raspolaže javnim novcem.

"Pitanje o tome kako se institucije odnose prema javnom novcu je legitimno, a mi radimo ono što je za dobrobit svih građana Kosova", naveo je Helt.

Ambasador Švajcarske Žan-Iber Lebe izjavio je nedavno da privremene institucije u Prištini imaju novca da plaćaju "lažne ratne veterane, a međunarodna zajednica im finansira ključne projekte" za potrebe građana. Lebe je to rekao prilikom otvaranja fabrike vode u Srbici. On je rekao da "nije normalno" da Kosovo ima novac, a da ga zloupotrebljava, posebno plaćanjem "lažnih veterana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: