Nazarbajevljeva ćerka imenovana za predsednicu Senata

Ćerka Nursultana Nazarbajeva, Dariga Nazarbajev, imenovana je za predsednicu Senata Kazahstana.

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2019.

13:40

Nazarbajevljeva ćerka imenovana za predsednicu Senata
Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Nju je imenovao Kašim Jomart Tokajev, koji je novi vršilac dužnosti predsednika Kazahstana nakon što je Nazarbajev neočekivano podneo ostavku na mesto šefa države, posle tri decenije na vlasti.

Ostavka Nazarbajeva (78) usledila je kasno u utorak uveče u sklopu predviđene tranzicije u Kazahstanu, tokom koje će on zadržati značajan uticaj na dalja politička dešavanja, javio je Rojters.

Nazarbajev je bio na čelu ove naftom bogate centralno-azijske države od 1989. godine, kada je još bila u sklopu Sovjetskog saveza.

Kako ocenjuje Rojters, imenovanje Darige Nazarbajeve je prvi značajniji potez Tokajeva posle njegove današnje inauguracije i ukazuje na mogućnost da ona bude njegov naslednik posle isteka predsedničkog mandata u aprilu 2020. godine.

Britanska agencija ujedno podseća da prema Ustavu Kazahstana, predsednik Senata preuzima nadležnosti predsednika države u slučaju njegove ostavke ili smrti.

Poslanici kazahstanskog parlamenta usvojili su ranije danas zakon o promeni imena glavnog grada Astane u Nursultan, u čast prvog predsednika samostalnog Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, javila je agencija Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: