"Samo su počeli da viču 'voz, voz'"; "Nigde nema rampe"

Niš -- U stravičnoj nesreći na pružnom prelazu kod Niša poginulo je pet osoba, povređene su 34. Prelaz nije obezbeđen, a meštani kažu da su pisali peticije.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Ljiljana Pavlović
Foto: Ljiljana Pavlović

Meštani su pisali peticiju da se postavi rampa ili signalno osvetljenje kada nailazi voz, ali ništa nije učinjeno.

Postoji vertikalna znakovna signalizacija, ali ne postoji rampa. Meštani besni, jer, kako kažu, tako je decenijama.

Oglasili su se i iz “Niš ekspresa”, kažu da je njihov vozač bio u dobrom psiho-fizičkom stanju, da je vozilo bilo ispravno. Optužuju “Železnice Srbije” za to što tu ne postoji rampa, dok “Želenice” kažu da je prelaz bio adekvatno obezbeđen i da je u pitanju ljudski faktor.

“Ništa nisam video, samo su počeli da se deru, voz, voz i udario je. Na dva dela autobus i ništa više”, kaže jedan od putnika autobusa.

“Prvo se čuo jak pucanj, ali to nije prvi put, više puta se to dešavalo, samo putnička kola. Stravični prizor. Nije obezbeđen prelaz, više puta pisana peticija da se obezbedi signalni prelaz, nema rampe, a nije prvi put da se desi”, kaže jedan meštanin Donjeg Međurova.

Kažu i da u okolnim selima prelazi nisu obezbeđeni.

Prema najnovijim informacijama, U Kliničkom centru u Nišu nalaze se 22 osobe, a tri osobe su u teškom stanju i lekari se bore za njihov život. Među njima dvoje dece sa teškim povredama glave i vrata.

Kako saznajemo, još petoro dece je na Dečjoj klinici i nisu životno ugroženi.

U Nišu je sutra Dan žalosti.

Pružni prelazi bez rampe - najcrnje tačke na putevima Srbije

Niš: Među 5 žrtava i dvoje dece, dve osobe u teškom stanju

Lončar: Dvoje povređenih životno ugroženo VIDEO

Putnik: "Rascvetan" autobus; Meštani: Nije prvi put

Na putnom prelazu kod Niša gde se dogodila teška nesreća, kada je voz udario u autobus pun putnika, bila je ispravna železnička infrastruktura, prelaz očišćen. Mašinovođa je išao propisanom brzinom, tako da za sada sve ukazuje da je u pitanju bio ljudski faktor vozača autobusa, tvrde direktori nadležnih železničkih preduzeća. V. d. generalnog direktora Srbija voza Juguoslav Jović je rekao da su proverili sve što je moglo da se proveri i da je mašinovođa vozio po svim pravilima službe.

"Kretao se briznom koja je bila propisana i kada je video ispred sebe vozilo upozoravao je zvučnim signalom i kočio, ali se nažalost desila nesreća."

Jović je kazao da je preminuilo pet osoba i da je povređeno oko 30 osoba povređenih.

Izrazio je saučešće porodicama nastradalih putnika.

"Svi pokazatelji za sada ukazuju na to da je mašinovođa postupio po pravilu službe i da je voz funkcionisalo u tehničkom stanju u kom je trebalo da bude", naveo je on.

Jović ističe da na nivou srpskih železnice postoji zajednička komisija koja je već krenula u ispitivanje učesnika događaja i da će ona na kraju reći šta se stvarno dogodilo.

"Možda će dati još neke nove podatke koje mi možda sada ne znamo", dodao je Jović.

V. d. generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić je kazao da je oko 7.30 putnički voz na putnom prlazu na izlasku iz stanice Međurovo prema stanici Doljevac udario autobus na putnom prelazu i da su u tom trenutku svi infrastrkturni uređaji normalno funkcionisali, bez i jednog kvara.

"Putni prelaz je bio u potpunosti očišćen, uklonjeno je rastinje, tako da nije bilo nijednog problema kada je u pitanju preglednost.

“Očigledno da se može zaključiti da je i ovog puta bio u pitanju ljudski faktor", kaže Jevtić. On je, takođe, izrazio žaljenje zbog tragedije i saučešće prodicama nastradalih.

"Moram da apelujem na sve učesnike u saobraćaju da se u potpunosti pridržavaju saobraćajnih propisa, da je tako bilo ova teška tragedija se ne bi dogodila."

Ponovio je da su svi aparati i uređaji besprkeorno funkcionsiali i da je peglednost bila dobra, ali da treba, ipak, sačekati izveštaj komisije.

Na pitanje šta će biti sa tim pružnim prelazom, Jevtić je rekao da u našoj zemlji ima 2.136 putnih prelaza, od čega je 477 ili samo 22,5 odsto obebeđeno polubranicima i branicima.

"Kao što ste mogli da vidite ni polubranici ni branici ne mogu potpuno da garantuju bezbednost saobraćaja ukoliko se ne poštuju soabraćajni propisi", dodao je.

Kako je rekao, vlada je obezbedila ogromna sredstva za rekonstrukciju infrastrukture železnice i upravo će se i ta deonica raditi.

"Za nju je tender pred rapisivanjem i obezbeđan sredstva za tu deonicu dugu 23 km, od Niša do Brestovca. U okviru te denice se nalazi i ovaj putni prelaz i uz rekosntrukciju pruge istovremeno ide i potpuna modernizacija ovog putnog prleaza", rekao je i dodao da će tender biti raspisan u februaru. Najavio je da će do tada, čim vremenski uslovi budu pogodni, početi postavljanje vibro traka, kao i reflektorsko osvetljenje.

Naveo je da su se te trake pokazale kao dobro iskustvo na putnim prelazima gde je to već urađeno, a to je na 15 putnih

Foto: Ljiljana Pavlović
Foto: Ljiljana Pavlović

Direktor policije Vladimir Rebić obišao je mesto saobraćajne nezgode i razgovarao sa lekarima Kliničkog centra u Nišu u kome su povređeni hospitalizovani, istakao je da će nadležno tužilaštvo i policija utvrditi sve okolnosti pod kojima je došlo do ove teške saobraćajne nezgode i da će odgovorni biti procesuirani.

"U ovom trenutku imam informacije da je do saobraćajne nezgode, najverovatnije, došlo usled propusta vozača autobusa. Istraga će utvrditi da li je tako. Ispitaće se da li je vozač ispunjavao psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom, a proverićemo i sve druge okolnosti koje su vezane za uslove puta", rekao je Rebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu