"Ako Rusi i Kinezi preovladaju, izgubićemo region"

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar pozvao je SAD da povećaju svoje prisustvo u Evropi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Cerar je istakao da je to neophodno jer se predviđa da će, u suprotnom, veliki broj zemalja Balkana i Istočne Evrope politički i ekonomski okrenuti Pekingu i Moskvi.

On je to kazao u intervjuu za američki "Vašington post" ističući da će se to dogoditi ako Vašington ne "učini vidljivijim svoje liderstvo" u Evropi.

"Ako ruski ili kineski interesi preovladaju, izgubićemo region", kazao je Cerar u intervjuu za američki list.

Cerar je prošle nedelje boravio u poseti Americi gde se sastao sa tamošnjim zvaničnicima, a u intervjuu za američki list pozvao ih je da povećaju svoje prisustvo u Evropi, navodi slovenačka agencija STA.

"Nije dovoljno imati samo dobru ekonomsku saradnju. Kažem vam, Kinezi dolaze u Evropu. Kao premijer, pet puta sam se sastao sa kineskim premijerom Li Kećangom i razgovarao o političkim odnosima i ekonomiji", kazao je Cerar za američki list.

On je istakao da Kina nudi izgradnju infrastrukture brzo i po jeftinoj ceni što države gura u dug, ali je suviše privlačno da bi odbili.

"Tako da mislim da bi bilo vrlo dobro ako bi naši prijatelji i saveznici u SAD bili prisutniji u regionu", naglasio je on.

strana 1 od 19 idi na stranu