"HDZ je opasnost za Balkan"

Nemački magazin Špigl objavio je članak u kojem je žestoko kritikovao hrvatsku vladajuću stranku HDZ koju su direktno prozvali da ugrožava mir na Balkanu.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2018.

21:36

Foto: GettyImages

U tekstu pod nazivom "Opasnost za Balkan" list piše da Evropska narodna stranka, onaj građansko-konzervativni Klub poslanika u Evropskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir na Balkanu.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vladajuća stranka u Zagrebu, kako se navodi, meša se u politička događanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine.

Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzoriše istoimenu stranku u susednoj zemlji. On želi rezervisati deo BiH, tzv. treći entitet, za bosanske Hrvate, a to jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čije sprovođenje nadgleda EU, piše Sspigl, a prenosi Dojče vele.

Političari HDZ-a BiH su u poslednjoj izbornoj kampanji masovno podgrejavali etničke napetosti. Više puta su postavljali zastave Herceg-Bosne, što je nedvosmislena provokacija, piše nemački magazin.

Kasnije, početkom oktobra, nakon izbora za tročlano Predsedništvo BiH, kada nije izabran kandidat HDZ-a, već predstavnik liberalnog Demokratskog fronta, koji, kako konstatuje nemački list, igra na kartu razumevanja, Zagreb je počeo politički da ga demontira, prenosi portal Index.hr.

Ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate, tvrdi premijer Plenković koji namerava da nastavi da podržava smer radikalnih nacionalista, zaključuje Sspigl u svom članku.

Portal Index podseća da Plenković prošle nedelje u važnoj službenoj poseti Francuskoj, gđe se sastao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i na Sorboni održao predavanje o budućnosti EU, nije mogao da prestane da govori o Bosni i Hercegovini.

O tome šta se dogodilo na nedavnim izborima u susednoj državi prvo je objašnjavao Makronu, pa studentima koji su došli na njegovo predavanje na Sorboni, a onda i novinarima.

Portal navodi da ga je zbog istupa žestoko prozvao još aktuelni premijer BiH Denis Zvizdić, koji je pozvao Plenkovića da prestane da igra ulogu premijera BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: