"Dogovor Londona i Madrida o Gibraltaru u sklopu Bregzita"

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je posle samita lidera Evropske unije (EU) u Briselu da je rešeno pitanje teritorije Gibraltara između Madrida i Londonu.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

00:13

Foto: Gettyimages

To je rešeno kako je predviđeno u okviru sporazuma o istupanju Velike Britanije iz EU (Bregzit).

"Gibraltar neće predstavljati problem za postizanje dogovora o Bregzitu. To je već rešeno s britanskom vladom", rekao je Sančes novinarima ne navodeći detalje.

EU je pre početka pregovora o Bregzitu u aprilu 2017. godine ostavila Madridu i Londonu da reše pitanje s tom terirotijom. Od tada su vlade dve zemlje uspele da postignu dogovor o protokolu o Gibraltaru koji treba da uđe u sporazum o budućim odnosima EU i Velike Britanije posle Bgrezita.

Detalji tog protokola nisu poznati.

Velika Britanija kontroliše Gibraltar tri veka i odbijala je ranije zahteve Španije za podelu vlasti nad tom teritorijom, što dovelo do tenzija u odnosima između te dve zemlje.

Gibraltar ima 32.000 stanovnika, od kojih je 96 odsto na referendumu o Bregzitu glasalo za ostanak Velike Britanije u EU.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Velikoj Britaniji 1713. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: