Gibson: Novinarstvo rizičan posao i u EU

Živimo u rastućem neprijateljskom okruženju za novinare, unutar i van Evropske unije, i to je duboko zabrinjavajuće i nešto se mora učiniti, kaže Tom Gibson.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2018.

10:22

Gibson: Novinarstvo rizičan posao i u EU
Ilustracija: Thinkstock

Predstavnik za Evropsku uniju Komiteta za zaštitu novinara je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao i da posljednja ubistva pokazuju da je biti novinar veoma rizičan posao i u mnogim EU državama, i pitanje je ko će da ustane i da ih zaštiti.

Novinari se osim toga, ističe Gibson, suočavaju sa zakonskim pretnjama, pod ekonomskim su pritiskom i stoga su često prisiljeni da primene autocenzuru da bi se zaštitili.

Kada je riječ o EU institucijama, Gibson ukazuje da one kritikuju zemlje izvan EU, ali kada je reč o unutrašnjosti samog bloka, nemaju kompetencija da kritikuju članice svog kluba, te smatra da je to je jedna od stvari na koju treba da se odgovori.

Gibson kaže da će novinarske organizacije nastaviti da pritiskaju i EU i druge institucije da se osiguraju uslovi za slobodan rad novinara, ali i ukazuje na opasnosti od populističkog trenda unutar EU i potencijalnu promjenu politike nakon izbora za Evropski parlament iduće godine.

Uz ocenu da i sami građani sve češće nemaju poverenja u rad novinara, podseća i kako su opštoj atmosferi doprinijeli američki i češki predsednik slanjem indirektnih neprijateljskih poruka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: