Nemačka u problemu zbog EU – traži saveznika u Grčkoj

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i grčki premijer Aleksis Cipras složili su se da je potrebno dati podstrek evropskim integracijama.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Oni su istakli da je to neophodno učiniti u trenutku porasta populizma u Evropi.

Oni su izrazili spremnost da se otvori "novo poglavlje" u grčko-nemačkim odnosima i okrene novi list posle tenzija izazvanih nemačkim zahtevom za rigoroznom štednjom u zamenu za finansijsku pomoć Grčkoj.

Štajnmajer, koji boravi u dvodnevnoj poseti Grčkoj, rekao je da sa Ciprasom "deli zabrinutost za budućnost Evrope".

"Moramo da preduzmemo korake i ubedimo evropske građane da je moguće izaći iz kriza i da bismo to učinili zajedno, moramo ukloniti ekstremne i populističke glasove", dodao je Štajnmajer.

Cipras je rekao da ne može da bude optimista kada je Evropa u pitanju budući da "naš zajednički dom ugrožava jačanje ekstremne desnice".

"Vaša poseta može da da podstrek novom početku grčko-nemačkih odnosa", rekao je Cipras, koji je istakao želju Grčke da se stavi tačka na "teške trenutke u odnosima dve zemlje tokom krize".

Štajnmajer se u Atini sastao i sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom.

Predsednici Nemačke i Grčke objavili su zajednički tekst u dnevniku Katimerini o Evropi, u kojem su izrazili zabrinutost zbog "povratka autoritarne misli i sve većeg broja ljudi koji se okreću nacionalizmu i evroskepticizmu".

Evropska unija

strana 1 od 15 idi na stranu