Petorici Hrvata 12,5 godina zatvora za ratne zločine u BiH

Sud Bosne i Hercegovine osudio je petoricu Hrvata na ukupno 12,5 godina zatvora za za ratne zločine nad bošnjačkim civilima na području Ljubuškog.

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2018.

15:27

Petorici Hrvata 12,5 godina zatvora za ratne zločine u BiH
Foto: Thinkstock

Sud je osudio Stojana Odaka na sedam godina zatvora, Ivana Kraljevića na dve godine zatvora, Matu Jelčića na zatvorsku kaznu godinu i po dana, a Vicu Bebeka i Vinka Radića na po godinu dana zatvora za učešće u zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom.

Prvostepenom presudom oni su proglašeni krivim zato što su u periodu od aprila 1993. do marta 1994. godine, za vreme rata u BiH, kao pripadnici Vojne policije HVO-a i stražara Vojno-istražmog zatvora Ljubuški nečovečno postupali prema civilima bošnjačke nacionalnosti s područja Stoca, Čapljine, Mostara, Prozora, Livna i Jablanice.

U presudi se navodi da Kraljević i Jelačić, kao upravnici zatvora, nisu sprečili nečovečna postupanja prema zatočenim civilima, koji su držani u nehumanim uslovima i podvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: