"Sve članice da prihvate svoj deo migranata, ili..."

Italija želi da sve zemlje EU prihvate svoj deo ekonomskih migranata koji ulaze u taj blok, ili da dobiju manje novca od Unije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.06.2018.

18:25

Foto: Tanjug/AP

To se navodi u predlogu koji je italijanska vlada pripremila za sastanak grupe lidera EU o migraciji.

U dokumentu, koji će biti predstavljen 15-orici lidera EU, koji su došli u Brisel u nameri da pronađu način da umanje zabrinutosti zbog velike migracije u nekoliko zemalja, navedeno je 10 tačaka kojima bi, kako smatra Rim, trebalo rešiti taj problem.

"Svaka zemlja utvrđuje ulazne kvote za ekonomske migrante", navodi se u dokumentu, u koji je Rojters danas imao uvid. To je, ističe se, princip koji se mora poštovati, ali za zemlje koje ne pružaju dobrodošlicu izbeglicama moraju se obezbediti "adekvatne kontramere", koje se tiču dobijanja novca iz fondova EU.

U dokumentu se jasno stavlja do znanja da Italija želi promene takozvanih Dablinskih propisa, kojoma se utvrđuju pravila za rešavanja pitanja tražilaca azila i migranata koji dolaze u EU. Prema sadašnjim pravilima, prva zemlja EU u koju tražilac azila uđe, odgovorna je za njegov zahtev za azil. Međutim, u italijanskom dokumentu se ističe da, "ko dolazi u Italiju, stiže u Evropu", kako bi se posebno naglasilo da bi EU trebalo da ima zajedničku odgovornost za one koji se spasavaju na moru. Italijani ističu i da je u pitanju opstanak Šengenske zone.

U dokumentu se, takođe, poziva na formiranje centara za migrante u drugim zemljama EU, uz napomenu da se to pitanje ne može ograničiti na Italiju i Španiju.

Italijanski premijer Đuzepe Konte ranije danas je izjavio da će na sastanku grupe lidera EU u Briselu, izneti "potpuno novi" predlog za zajedničko rešavanje pitanja migranata.

On je, uoči početka sastanka, rekao da je to "potpuno novi italijanski predlog, zasnovan na novom obrascu kad je reč o pitanju migracija". "Naziv tog predloga je "Evropska strategija za migracije u više nivoa". Sadrži šest uslova i 10 ciljeva. Usmeren je na preciznu politiku regulisanja i upravljanja migracionim tokovima na efikasan i održiv način", pojasnio je Konte. Kako je dodao, italijanski predlog ima za cilj prevazilaženje Dablinskih propisa koji su "zasnovani na logici baziranoj na vanrednim situacijama, dok u realnosti želimo da problem rešimo na strukturalan način".

"Naše javno mnjenje to od nas traži", istakao je italijanski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: