"Bolonjski sistem u Srbiji uveden samo formalno"

Prošlo je 20 godina otkako je bolonjski sistem uveden u Srbiji administrativno i formalno, bez suštinske promene predmeta da bi se gradivo bolje savladavalo.

Izvor: Beta

Nedelja, 24.06.2018.

16:00

Ilustracija: Thinkstock

To je izjavila novoizabrana rektorka Beogradskog univerziteta (BU) Ivanka Popović.

U emisiji Sedmica Radio Beograda Popovićeva je kazala da je bolonjski model studiranja u Srbiji sproveden u "spartanskim uslovima" bez finanskijskih mogućnosti.

"Srbija mora da se drži bolonjskog modela studiranja, a Beogradski univerzitet mora da deluje u okviru evropskog procesa obrazovanja da bi mogli svojim svršenim studentima da obezbedimo mogućnost cirkulacije po tržištima rada Evrope", rekla je Popovićeva.

Ona je objasnila da je Bolonjska deklaracija dala samo smernice za reformu obrazovanja, ali nije administrativno stegla ili ograničila nacionalne univerzitete.

"Ono o čemu bih ja volela da Senat (Univerziteta) razgovara jeste da otvoreno sagledamo šta smo uradili u procesu primene bolonjskog sistema, kakva je prolaznost studenata na ispitima. To ne znači snižavanje kriterijuma, ni gledanja kroz prste, već da je neophodno olakšati ispitnu materiju", objasnila je nova rektorka Beogradskog univerziteta.

Upozorila je da je problem Univerziteta to što je on postao "tampon zona" gde mladi ljudi gube godine bez namere da završe fakultet.

"Pravo na školovanje ne mora da znači da svako treba da studira. Time se gubi i obesmišljava univerzitet. Naš Univerzitet ima kapacitet od 100.000 studenata, a oko 15 odsto studenata se raspe u prvoj godini studija", rekla je Ivanka Popović.

Ona je objasnila da bi javne službe mogle da uvedu polaganje određene vrste državnog ispita za sve kandidate prilikom zapošljavanja, pa bi tako moglo da se iskristališe da li postoji razlika između privatnih i državnih fakulteta. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: