"NATO je 1999. pokušao i kopnenu invaziju"

Beograd -- General u penziji Vladimir Lazarević izjavio je da su NATO snage 1999. pokušale kopnenu invaziju koja je zaustavljena, kako kaže, nakon višečasovne borbe.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

"Moram da kažem, jer se o tome skoro uopšte nije govorilo i malo se zna, da su pripadnici snaga NATO, osim svakodnevnih vazdušnih napada i bombardovanja teritorije Kosova i Metohije, 9. aprila 1999. godine, mislim da je to bilo na Uskrs, pokušali i kopnenu invaziju na našu zemlju", rekao je Lazarević.

"Odbranili smo se i zaustavili napade nakon višečasovne borbe. Hrabro i viteški suprotstavili smo se brojčano jačem neprijatelju na pojasu od petnaestak kilometara duž srpsko-albanske granice. Odbili smo sve njihove napade i nasrtaje", dodao je on.

Kako kaže, “nikada posle toga pripadnici NATO nisu pokušali da ponovo krenu kopnenim putem na nas".

Lazarević je u vreme bombardovanja 1999. bio na čelu Prištinskog korpusa Vojske SR Jugoslavije.

Osuđen je pred Haškim tribunalom za ratne zločine na Kosovu po komandnoj odgovornosti i odslužio je kaznu.

Ove godine navršilo se 19 godina od početka NATO bombardovanja. Sirene su se čule 78 dana, a ukupan broj žrtava nikada nije utvrđen. Ipak, procenuje se da je tokom bombardovanja poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, dok je ukupna materijalna šteta procenjena na više desetina milijardi dolara.

Politika

strana 1 od 223 idi na stranu